En un any d'eleccions, tant municipals com autonòmiques i generals, els retrets entre partits són més habituals que mai. En les últimes hores, en un acte a Madrid, acompanyat per Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez Almeida, Alberto Núñez Feijóo ha tret pit de "no rendir acatament a governants aprenents d'autòcrates i realment autòcrates", en referència a la cimera Iberoamericana que se celebra a Santo Domingo en la que hi participa el president del govern espanyol Pedro Sánchez i també Felip VI. En aquest acte, sota el nom "Europa es Hispania", ha assegurat que aquests dirigents amb els quals Sánchez es reuneix "utilitzen els seus pobles no per millorar i prosperar, sinó per millorar i prosperar ells mateixos". Aquestes polèmiques declaracions s'han girat en contra de Feijóo, ja que tant Pedro Sánchez com el ministeri de l'Exterior han criticat el seu comentari respecte a una cimera que fa anys que se celebra amb els mateixos participants, i fins i tot des del seu partit ha hagut de sortir a defensar les declaracions del gallec, que ha assegurat que no troba a faltar reunir-se amb alguns governants de les nacions hispanoamericanes.

El paper de Felip VI a la cimera

Des del govern espanyol van sortir ràpidament a criticar la "ignorància de Feijóo" per haver qüestionat la presència de Sánchez en aquesta cimera, tot recordant-li que en ella també hi participa Felip VI, a qui des del PP no paren de lloar, o l'Alt Representat per a la Política Exterior de la Unio Europea, Josep Borrell: "També s'està reunit el rei amb autòcrates?", han qüestionat des de la Moncloa, que consideren que les paraules del líder de l'oposició demostren la seva "ignorància i irresponsabilitat". Hores més tard i des de Santo Domingo el mateix Pedro Sánchez s'ha pronunciat d'una manera similar. En el seu cas, creu que rere les declaracions de Feijóo hi ha "insolvència i mala fe", a banda de mostrar-se sorprès per les seves "llacunes de coneixement". Es tracta d'una cimera amb anys de història i en la que han participat presidents dels diferents governs espanyols: "Em sorprèn que ningú hagi pogut omplir les seves llacunes, formant equips que l'assessorin sobre la història de les cimeres iberoamericanes". 

Per la seva part, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha demanat a Feijóo que reconegui el seu error i rectifiqui immediatament les seves declaracions en què ha qüestionat la cimera. "M'indigna que el cap del principal partit de l'oposició demostri irresponsabilitat i desconeixement de què representen les cimeres iberoamericanes", ha apuntat, recordant que existeix des de fa 30 anys i la delegació espanyola hi participa amb el rei i el president del govern al capdavant. Durant aquests anys, segons Albares, l'Estat s'ha assegut amb la resta de països "amb governs de diferents signes i mai ningú ho havia qüestionat"

El PP acusa Sánchez de mentir sobre les declaracions de Feijóo

Des del PP. Esteban González Pons ha respost a la polèmica, assegurant que és fals que Feijóo critiqui l'assistència de Sánchez, si no que ha lamentat la condescendència del govern espanyol amb "diferents règims opressors", en referència a Nicaragua o Veneçuela. "Inventar és l'última prova de la desesperació de Sánchez. Si busca coacciona l'alternativa que representa Feijóo amb notícies falses, s'equivoca". Així, el vicesecretari Institucional del PP ha exigit també una rectificació immediata, en aquest cas al govern espanyol, assegurant que s'han posat nerviosos davant l'èxit del acte a Madrid de Feijóo, Ayuso i Almeida, que ha definit com a inoblidable.