Reclam de protecció. Després de més de dues hores detinguda als jutjats de guàrdia de Barcelona sense resposta, l'advocat de Clara Ponsatí, el penalista Gonzalo Boye, ha presentat un Habeas Corpus per detenció il·legal al titular del jutjat d'instrucció 4 de Barcelona, que està en funcions de guàrdia, perquè resolgui la seva situació. Ponsatí, que ha tornat aquest dimarts a Catalunya després de cinc anys a l'exili, ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra, en acabar la seva compareixença davant els mitjans de comunicació. La policia catalana ha executat l'ordre de detenció de l'europarlamentària, que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, va confirmar la setmana passada contra Ponsatí "només a l'efecte de prendre-li declaració" pel delicte de desobediència al Tribunal Constitucional per l'1-O. El jutjat de guàrdia de Barcelona està trucant al Tribunal Suprem per saber si entrega a Ponsatí la notificació de comparèixer al Suprem, i que quedi en llibertat, com és l'actuació habitual i prevista. Però, davant la falta de resposta de l'alt tribunal espanyol, la defensa de Ponsatí, perplexa, ha decidit demanar l'empara del jutge de Barcelona i que resolgui la detenció de l'exconsellera.

🔴 Clara Ponsatí torna a a Brussel·les, DIRECTE | Última hora
 

Passaven cinc minuts de les sis de la tarda, quan un sotsinspector dels Mossos ha detingut l’exconsellera Ponsatí a la plaça de la Catedral, després d’acabar la roda de premsa. Les televisions han enregistrat en directe la seva detenció. Ponsatí li ha mostrat la seva credencial d’europarlamentària i que té immunitat, però l’agent l’ha fet pujar a un vehicle no logotipat de la policia catalana i l’ha conduït a la ciutat de la justícia, on continuen esperant en l'espai dels jutjats de guàrdia una resposta de Madrid.

Entitats independentistes, com Òmnium, l’ANC i Alerta Solidària han convocat concentracions, mentre l’exconsellera de Cultura rebia per Twitter mostres de suport, com la del president Carles Puigdemont, que ha exigit  la intervenció de la presidenta del Parlament Europeu, la qual ha estat informada de la detenció de l’eurodiputada Clara Ponsatí. Precisament, aquest dimecres hi ha una sessió de la cambra europea, en aquest cas a Brussel·les, i els europarlamentaris  catalans a l'exili tenen immunitat per assistir-hi i el jutge Llarena ho sap i ho ha recollit en la seva darrera resolució.

Els primers a arribar a la Ciutat de la Justícia han estat diputats de Junts i de la CUP, a més de ciutadans. I també agents dels Mossos d'Esquadra, que amb l'helicòpter policial, han reforçat la vigilància de l'edifici judicial. Un grup de manifestants ha tallat la Gran Via, a l'altura de la Ciutat judicial.

 

L'ordre de detenció

El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va confirmar la setmana passada l’ordre de detenció a l’Estat espanyol de Clara Ponsatí per prendre-li declaració com a investigada pel delicte de desobediència al TC. Llarena va actualitzar l’ordre en derogar-se el delicte de sedició per part del govern espanyol. La retirada del delicte de sedició també ha afavorit la número 2 d’ERC, Marta Rovira, ara només acusada de desobediència, com Ponsatí.

Si Ponsatí es persona davant Llarena, el magistrat ha de derivar el seu cas a un jutjat de Barcelona, tal com va fer amb Anna Gabriel i la consellera d’Afers Exteriors, Meritxell Serret, que serà jutjada dimecres en el TSJC. Les dues, defensades per l’advocat Iñigo Iruin, es van personar davant del jutge Llarena un matí i van sortir en llibertat després de declarar davant d’ell. Això no obstant, l'exconsellera Ponsatí ja ha anunciat que no s'hi personarà.

El delicte de desobediència no implica penes de presó, només d’inhabilitació a càrrec públic. I per això, el magistrat insisteix que és una ordre de detenció per comparèixer davant la seva persona.

 

 

A la foto principal, manifestants concentrats davant la Ciutat de la Justícia. /Foto: Carlos Baglietto