Sense fonament jurídic. Així de clar i contundent s'ha mostrat el catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo, que ha volgut deixar ben clar a El Matí de Catalunya Ràdio que "seria frau constitucional impugnar-ne prèviament la investidura". 

Ahir, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que Mariano Rajoy té tota la intenció de presentar un recurs al Tribunal Constitucional per impugnar la candidatura de Puigdemont i això, a ulls de Pérez Royo, no entra dins la legalitat.

Precisament en aquest sentit, ha recordat que "som davant d'un tema de drets fonamentals pur i dur" i que, si finalment el Consell de Ministres opta per tirar endavant el recurs, "corren el risc que el TC no l'admeti a tràmit" i això "seria una doble bofetada en un moment delicat pel govern espanyol". I és que, ha explicat, "estem davant l'exercici de dret de sufragi actiu dels ciutadans de Catalunya, que és el dret més fort que existeix".

A més a més, cal insistir en què el president en funcions, Carles Puigdemont, no té cap sentència judicial ferma, cosa que no permet "privar algú del dret de l'exercici de sufragi i preval per davant de qualsevol altre dret". Això, subratlla, "és indiscutible" i "una monstruositat".

Ara bé. Puigdemont haurà de ser present al ple del Parlament aquest dimarts vinent si vol ser investit. "L'única manera d'investir a Puigdemont és amb la seva presència, no tinc dubtes", ha posat de relleu el catedràtic, al mateix temps que també ha assegurat que "si ve, sí que pot ser investit".