El president del Govern espanyol Mariano Rajoy ha demanat un informe al Consell d'Estat per impugnar davant el Tribunal Constitucional la candidatura de Carles Puigdemont a ser investit president de la Generalitat. Segons ha exposat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría en una compareixença exprés aquest dijous a la Moncloa, l'escrit es fonamenta en què Puigdemont "manca de llibertat deambulatòria", un estatus "incompatible amb la seva compareixença a la cambra", en tant que pesa sobre ell una ordre de detenció, si trepitja territori espanyol.

"La situació no és que el senyor Puigdemont hagi de venir, o no a Espanya" –ha dit Santamaría per aclarir que no valoren intencions– sinó que el president del Parlament Roger Torrent va signar el passat 22 de gener l'escrit on es proposa com a candidat a la investidura "una persona que no té la plenitud de drets. No és una possibilitat de futur, sinó de present" ha afegit la número dos de Rajoy. Això passa en virtut de l'article 161.2 de la Constitució, que habilita l'executiu central "per impugnar les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes". 

En segon lloc, Rajoy ha presentat una consulta potestativa davant del Consell d'Estat perquè es pronunciï sobre si és possible fer una investidura no presencial –telemàtica o a distància–, en cas que la Mesa ho accepti, i també, sobre si és possible acceptar el vot delegat dels diputats que es troben a Bèlgica. L'informe, segons la vicepresidenta, hauria d'orientar a l'executiu central per impugnar-ho tot davant del TC, així mateix –ja que els informes preceptius del CE són requerits pel Govern espanyol per presentar recursos.

Fonts de l'executiu central expliquen que la decisió de moment era coneguda a Catalunya pel Partit Popular i el PSC; fonts socialistes afegeixen que també la coneixia el secretari general del PSOE Pedro Sánchez –que havia donat el seu suport a Rajoy. Ningú ha dit res de Ciudadanos. El fet és que el criteri del president espanyol ha canviat: si la setmana anterior es pretenia esperar que Torrent publiqués l'escrit on reconeixia la necessitat d'emprar mitjans telemàtics –que facilitaria un recurs immediat al TC per no ser reglamentari– aquest cop el govern espanyol vol posar totes les traves ex-ante 

En conseqüència, l'executiu central fia l'èxit de l'operació –que té com a objectiu que es proposi un altre candidat a la investidura– a què la Mesa i el president del Parlament se sentin dissuadits davant del temor a les accions penals de la Fiscalia. "Espero que els començaments del senyor Torrent siguin acatar les decisions judicials" ha advertit Santamaría. Aquesta també ha denunciat que Torrent viatgés a Brussel·les per trobar-se amb el cap de llista de Junts per Catalunya –ja que no era en seu parlamentaria com la resta de formacions– i ha demanat "respecte als ciutadans". 

Pel que fa als terminis, fonts de la Moncloa apunten que la presentació del recurs suspendrà de forma automàtica la candidatura de Puigdemont, un cop sigui admès a tràmit per l'Alt Tribunal i sense necessitat de dictar una sentència. "Però estan acostumats a resoldre-ho en un cap de setmana" diuen les personalitats consultades, que recorden la investidura exprés del polític gironí, en contraposició a la d'Artur Mas. Així i tot, caldria esperar a la resolució definitiva de la impugnació per conèixer si era constitucional la candidatura d'un diputat a l'estranger.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat