El catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo va dir ahir que sense el president Carles Puigdemont no es pot processar la resta de consellers per un delicte de rebel·lió. En declaracions al programa Preguntes freqüents de TV3, Pérez Royo va explicar que, a causa del principi de legitimació democràtica, els consellers no podrien ser processats.


El catedràtic va explicar que el principi de la cadena de legitimació democràtica fa que els consellers depenguin completament del president. L'organigrama d'un govern prové d'unes eleccions, a partir de les quals es constitueix un Parlament que escull un president. El president, finalment, designa uns consellers, que estan sota les seves ordres.

Partint d'aquest principi, el catedràtic considera que els consellers són un "apèndix" del president i que, per tant, no se'ls pot processar en la seva absència. "A un conseller només se li pot exigir responsabilitat en un assumpte que sigui de la seva conselleria. Però en el cas d'un assumpte com el delicte de rebel·lió, com que és una qüestió del conjunt del Govern, si no hi ha el president, no hi pot ser cap conseller", va dir Pérez Royo.