El cap del dispositiu policial de l'1 d'octubre, Diego Pérez de los Cobos, no admet que hi va haver càrregues policials durant el referèndum. Així ho assegura ell mateix en la seva declaració al Tribunal Suprem davant el magistrat Pablo Llarena, a la qual ha tingut accés Catalunya Ràdio.

Pérez de los Cobos va assenyalar que a l'1-O "només va existir una violència: la dels ciutadans". En la declaració, el coronel descriu els votants com "grups perfectament organitzats que feien muralles contra l'actuació policial" i destaca que hi va haver agents ferits. Tanmateix, menysprea els ciutadans ferits: "La majoria van haver de ser atesos per crisis d'ansietat i em consta que les suposades lesions eren falses", relatava. A més, afegeix que la policia espanyola "encara hagués pogut actuar amb més contundència". 

En aquest sentit, Pérez de los Cobos es va indignar quan les defenses dels líders independentistes encausats parlaven de "càrregues policials". "Puc garantir que l'actuació va ser en tot moment proporcionada i congruent", va dir.

El coronel va afirmar que només arribar a Barcelona ja va veure que la policia espanyola i els Mossos "no afrontaven el referèndum amb els mateixos criteris" i que considerava que els agents catalans "estaven encaminats a facilitar el desenvolupament del referèndum".

Per això, Pérez de los Cobos va mantenir una conversa amb el major Josep Lluís Trapero el mateix dia del referèndum al migdia. En aquesta conversa, que admet que va ser "molt tensa", el coronel va retreure a Trapero que no havia planificat un "dispositiu eficaç" i el major li va replicar que "no havia de rendir comptes amb ell", ja que només Pérez de los Cobos només s'havia de dedicar a la coordinació.

Per decisió de la fiscalia, Pérez de los Cobos va ser l'encarregat de coordinar tot el dispositiu policial dels diferents cossos i forces de seguretat implicats en l'1-O. El coronel va declarar com a testimoni tant a l'Audiència Nacional com al Suprem en les causes obertes contra el Govern i els líders de l'ANC i Òmnium per rebel·lió i sedició.