El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i l'excap dels Mossos d'Esquadra Ferran López obriran la fase de les testificals del judici que se celebrarà contra el major dels Mossos Josep Lluís Trapero per rebel·lió en el durant l'octubre de 2017, segons han informat fonts jurídiques.

La vista oral, en la qual Trapero, l'exsecretari general d'Interior de la Generalitat César Puig i l'exdirector dels Mossos Pere Soler s'enfronten a 11 anys de presó per rebel·lió i la intendenta Teresa Laplana afronta quatre anys per sedició, començarà el proper 20 de gener a la seu de l'Audiència Nacional en San Fernando de Henares, Madrid.

La primera setmana del judici, del 20 al 23, estarà dedicada a les declaracions dels acusats. La següent sessió, programada per al 3 de febrer, començarà amb els testimonis i el primer d'ells serà Pérez de los Cobos. El tribunal, que presidirà la Secció Primera de la Sala Penal, ha estimat que la compareixença del coronel de la Guàrdia Civil s'estengui durant diverses hores, per la qual cosa només l'ha citat a ell aquell dia. El 4 de febrer serà el torn de Ferran López, que també serà l'únic testimoni.

La de Pérez de los Cobos va ser una de les declaracions més extenses i més determinants en el judici al procés que es va celebrar la primavera passada al Tribunal Suprem, a causa del paper que va exercir com a coordinador del dispositiu policial previst de cara al referèndum de l'1 d'octubre.

El judici contra Trapero, Laplana i els excaps polítics dels Mossos d'Esquadra per la seva presumpta participació al procés s'estendrà fins a mitjans de març, segons ha estimat el tribunal. L'últim dia està previst per al dia 19 d'aquell mes.