El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que ara "no és el moment propici" d'explicitar una "proposta concreta" sobre l'Acord de Claredat tenint en compte l'horitzó d'eleccions municipals del 28-M. "Seria fàcil que se m'acusés d'intentar posar-ho en campanya electoral", ha afegit en una entrevista a Ser Catalunya. Així doncs, de moment, segons ha explicat, la voluntat és treballar amb una comissió d'experts en les pròximes setmanes i articular "espais de discussió" amb els partits. Aragonès també ha deixat clar que la qüestió no es portarà al Parlament fins que hi hagi un consens que permeti una "àmplia majoria". I ha instat Junts i PSC a presentar una proposta alternativa si no els agrada l'Acord de Claredat.

El retorn de Clara Ponsatí

D'altra banda, el president Aragonès ha assegurat que els Mossos d'Esquadra van detenir l'exconsellera i eurodiputada Clara Ponsatí seguint les ordres del jutge a la tornada a Catalunya: "Quan hi ha una ordre judicial de detenció, no hi ha marge per al debat polític". "Les detencions a Catalunya no són polítiques, són per ordre judicial o quan hi ha un delicte flagrant i la policia actua, que no va ser el cas", ha afirmat en declaracions a l'emissora. Aragonès ha sostingut que la immunitat de Ponsatí passava "per davant" de l'ordre del Tribunal Suprem (TS), tot i que ha subratllat que si va ser il·legal o no ho determinarà la justícia.

El president ha explicat que es va assabentar per la premsa de la tornada de Ponsatí des de Bèlgica, després de cinc anys a l'estranger, i ha celebrat que hagi pogut tornar "en unes condicions millors que fa mesos" i sense risc de presó. Ho ha dit en al·lusió a la reforma del Codi Penal negociada i avalada per ERC per eliminar la sedició i reformar la malversació que, segons Aragonès, ha permès generar "unes condicions noves" que han facilitat el retorn de Ponsatí (ara només està investigada per desobediència). Davant les crítiques de Ponsatí a la consellera Meritxell Serret, que es va presentar davant del TS i aquest dimecres va afrontar un judici per desobediència per l'1-O, Aragonès ha advertit que no farà "confrontació entre els represaliats". "No contribuiré a fer gran una esquerda que hi pugui haver entre independentistes", ha dit, i ha afegit que ERC treballa per millorar les condicions d'independentistes i activistes per igual, no només del seu espai polític.

La sentència de Laura Borràs

El dirigent d'ERC ha remarcat que "és molt diferent la persecució per l'1-O i la causa que s'ha instruït sobre Laura Borràs". És per això que Aragonès no ha volgut avançar esdeveniments a l'espera de la sentència del TSJC. Aragonès, sense conèixer la sentència, ha insistit que "és important separar les dues qüestions". Preguntat per si fa mal a l'independentisme posar les diferents causes judicials al mateix sac, Aragonès ha respost que "cadascú és responsable del que hagi dit". El president de la Generalitat s'ha abstingut de fer valoracions sobre les conseqüències de futur de la sentència fins a conèixer la decisió del TSJC. 

El perill per la sequera

Finalment, Aragonès s'ha obert a parlar sobre "mesures concretes" com la demanda de diversos ajuntaments perquè no es prohibeixi omplir piscines municipals per la sequera. "Ho parlarem i veurem quins marges hi ha", ha dit. D'altra banda, ha explicat que el Govern "reforçarà" les subvencions als ajuntaments per millorar la xarxa i "evitar pèrdues" en l'aigua baixa, que és competència dels municipis. D'altra banda, ha reivindicat que en els dos últims anys hi ha hagut un "increment substancial" de les inversions de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i ha apuntat que des del 2010 al 2017 el nivell inversor va ser "molt baix". Aragonès ha convocat per a demà divendres una cimera de partits sobre la sequera davant la situació "molt complexa".