El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dilluns que la predisposició del govern espanyol "és bona" però ha advertit també que "calen canvis de fons". En aquest sentit, i en ple debat pressupostari, ha assegurat que els republicans volen saber primer quin és el projecte de Pedro Sánchez: "No donem xecs en blanc a ningú".

"Més enllà de les mobilitzacions, en funció de la sentència, caldrà prendre decisions i caldrà fer emergir els consensos del 80%", ha expressat Aragonès, en una entrevista a Els matins de TV3 aquest dilluns. "Hi haurà d'haver un gest democràtic que faci que això que l'Estat es resisteix a fer —obrir una negociació política— sigui possible", ha exposat.

Tot i reconèixer que "Sánchez no és el mateix que Rajoy", Aragonès ha exposat que "cal que es facin passos endavant. Hem posat les cadires però falta la taula". “Volem saber què vol fer Sánchez. Depenent de què, pot semblar el que vol fer la dreta reaccionària“, ha constatat. "La llei no pot ser un límit per a les coses que s'han de parlar". Malgrat tot, ha volgut recordar que "per primera vegada el govern de l'Estat reconeix que hi ha un problema que requereix una solució política".

Pressupostos

"Els pressupostos generals de l'Estat són decebedors", ha comentat. "No hi ha cap concessió ni cap aposta per ajudar la Generalitat“, ha remarcat. I ha recordat que “hem dit al PSC que no s'han de subordinar a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat“. Quan se li ha preguntat pel suport d'ERC als pressupostos espanyols, el vicepresident ha dit que la posició del partit es definirà en funció "de la resposta de Pedro Sánchez a la situació catalana". "Caldrà veure el detall i la concreció de la resposta de Sánchez, i en funció d'això es prendrà la decisió".

Sobre els pressupostos catalans, Aragonès ha dit que "portarem els pressupostos al Parlament quan tinguem garantit que s'aproven“ i ha exposat que "amb els comuns és amb qui parlem més". "Un augment de l'IRPF com plantegen els comuns no ens permet solucionar grans problemes. No és prioritari", ha ressaltat.

"El FLA és molt restrictiu", ha comentat en relació amb el Fons de facilitat financera. "Estem en el camí de passar d'una situació d'excepcionalitat a poder-nos finançar als mercats. El FLA ens ho impedia".