El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, té molt clar quina és la prioritat d'ERC després que ahir s'investís Pedro Sánchez president del govern espanyol: "La prioritat d'ERC és posar en marxa la mesa de negociació".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el vicepresident no ha especificat qui formarà part d'aquesta mesa de negociació amb el govern espanyol, però sí que ha assegurat que el president Quim Torra hi serà present. "Anirem parlant sobre qui integrarà la mesa, hem demanat que el president de la Generalitat encapçali la delegació catalana", ha precisat.

El conseller ha admès que, tot i que és conscient que la seva formació "no representa el conjunt de l'independentisme", ERC es va presentar a les darreres eleccios espanyoles "amb un programa molt clar sobre el diàleg". És per això que, tot i les crítiques que ERC ha rebut per part d'algun sector de l'independentisme, Aragonès ha recordat que "la responsabilitat d'ERC era obrir camí".

El vicepresident ha subratllat que la seva relació personal amb el president de la Generalitat és "molt bona" i que la reunió del passat 2 de gener "era perquè jo li expliqués els continguts de l'acord amb el PSOE".

"Votar sense amenaces policials"

Aragonès ha apuntat que el calendari pactat amb els socialistes és que 15 dies després del primer Consell de Ministres hi ha d'haver la primera reunió de la mesa de diàleg i que espera que el PSOE porti una proposta per a Catalunya. 

Ara bé, la seva proposta cap al PSOE sí que la té clara: "Hem de plantejar el dret que els ciutadans de Catalunya votin en un referèndum reconegut per l'Estat", "volem votar sense amenaces policials", ha matisat el titular d'Economia. 

El vicepresident ha afirmat que la mesa de negociació també haurà de discutir sobre la retirada de l'Estat en totes les causes contra l'independentisme ja que ha assegurat que la fi de la repressió "passa entre d'altres coses per això". D'altra banda, ha defensat que cal una llei d'amnistia i que, en tot cas, qualsevol mesura "ha de comptar amb els represaliats".

Esperança en Podemos

ERC es va abstenir a la votació d'ahir per investir el president Sánchez i ho va fer mantenint la distància amb els socialistes. Ara, el conseller ha explicat que el fet que Unidas Podemos formi part de l'executiu espanyol dona "esperança" a la formació independentista: "Podemos ha deixat clar que hi ha presos polítics". És per aquest motiu que Aragonès creu que el partit de Pablo Iglesias serà un "aliat".

Sobre si Podemos seurà a la taula de diàleg entre governs acordada amb el PSOE, el vicepresident ha puntualitzat que es va acordar que cada part decidiria qui serà la seva representació a la negociació. 

Si Torra és inhabilitat no s'han de convocar eleccions

Sobre la inhabilitació de Torra, ha criticat la "ingerència" de la Junta Electoral Central (JEC) i ha apuntat que estan a l'espera de la decisió del Tribunal Suprem (TS). En tot cas, ha dit que si hi ha una sentència ferma d'inhabilitació "no es poden convocar eleccions" sinó que el Parlament ha d'escollir un nou president. Fins que això passés, Aragonès assumiria les funcions administratives "com quan (el president) està fora de Catalunya".