La tensió entre els socis i la consulta que Junts ha convocat sobre la continuïtat al Govern ha aterrat explícitament damunt la taula del Consell Executiu. El president, Pere Aragonès, ha transmès als consellers que aquesta és una setmana important per al panorama polític del país, en què els partits han de resoldre els debats interns que afecten el bon funcionament del Govern. Segons la portaveu, Patrícia Plaja, Aragonès ha mostrat la confiança de Junts continuï dins de l'executiu i ha transmès una instrucció als consellers que mentre aquesta crisi no es resolgui les conselleries han de funcionar amb normalitat. Amb tot, Plaja, ha admès que el Govern està preparant els escenaris davant d'un trencament.

"És obligació de l'Administració tenir presents aquests escenaris", ha puntualitzat la portaveu, perquè "és obligació del Govern no improvisar i evidentment es contempla la resposta". La portaveu ha reiterat que en cas que es trenqui la coalició "no està sobre la taula la convocatòria d'eleccions" i que "el president prendrà les decisions de la manera més breu i més àgil possible". Això no obstant, Plaja ha evitat entrar en majors concrecions sobre el pla que està preparant el president per respondre a aquesta situació.

Junts ha convocat una consulta a la militància sobre si el partit ha de continuar o no al Govern. La consulta es posarà en marxa dijous a les 0 hores i es tancarà divendres a les 17 hores, quan es faran públics els resultats.

Govern continuï

Tot i que dilluns, el secretari general de Junts va denunciar que ERC ha rebutjat totes les seves propostes per tancar un acord que permeti continuar al Govern, Aragonès hauria transmès al Consell Executiu, segons Plaja, "la voluntat, les ganes que el Govern com existeix en aquest moment, continuï fins al final de la legislatura" i ha advertit que després d'aquestes jornades de debat, els conflictes han de "quedar tancats i resolts, així com els debats interns dels partits que poden condicionar el bon funcionament del Govern".

El president ha començat la intervenció admetent que la coalició "passa per una situació complexa, d'excepcionalitat i de debat intern", i ha emplaçat que aquest període sigui breu i no s'allargui. De fet, aquest ha estat el parer tant del president i com de la majoria de consellers, segons ha explicat la portaveu en la roda de premsa posterior. Plaja ha subratllat que el Govern continua treballant amb normalitat malgrat els conflictes interns, que la gestió continua funcionant i que tots els consellers s'estan fent càrrec de les seves tasques les 24 hores al dia. En aquest sentit, ha assegurat que la previsió sobre els pressupostos que elabora el conseller d'Economia, Jaume Giró, continua sent que s'aprovi dins del calendari previst.

 

Instrucció directa

Plaja ha explicat que el president ha dedicat una "instrucció clara i directa" als consellers, als quals ha emplaçat a què, malgrat els conflictes interns entre els socis, "estiguin al 100% i treballant al màxim", en la seva feina dins de l'executiu. "És necessari que res quedi aturat, que la feina continuï sortint, treballant al mateix ritme com fins aquest moment", ha subratllat, a més d'insistir repetidament que: "el Govern d'avui i dels propers dies i mesos seguirà desplegant els objectius fixats": "És temps de liderar, treballar i executar, temps de seguir governant per seguir millorant la vida dels catalans"

Plaja s'ha referit també a l'acte celebrat dissabte en commemoració de l'1-O i les escridassades contra la presidenta del Parlament Carme Forcadell. "Alguna cosa falla si en una commemoració independentista es xiula una de les persones que més esforços van fer. I no parlo només de Carme Forcadell, també Òmnium i AMI. El Govern sempre defensarà llibertat expressió, però també la unitat entre independentistes", ha assegurat Plaja, que ha evitat valorar les paraules del president Carles Puigdemont, que va emplaçar el Govern a avançar en el debat independentista o se n'encarregarà el Consell per la República.