El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la porta a la negociació perquè la independència no sigui l'única opció del referèndum. "Des del meu punt de vista la independència ha de ser una opció. A partir d'aquí, si hi ha altres propostes, benvingudes siguin i que la ciutadania decideixi lliurement. Les característiques del referèndum ha de formar part de la negociació", ha afirmat en una entrevista aquest dilluns a La1. Aragonès ha advertit que les posicions entre ERC i PSOE estan allunyades en qüestions fonamentals pel seu partit: millorar el finançament dels serveis públics i el traspàs de Rodalies. I ha lamentat que en aquest àmbit el PSOE "no s'estigui movent".

L'amnistia, un punt de partida

Aragonès ha defensat una llei d'amnistia que es remunti a 2013 o 2014 i restauri "tots els drets civils i polítics dels amnistiats". El president ha advertit que el text ha d'abastar tots els anys del procés, per tant, hauria d'englobar des de "2013 o 2014 amb la consulta del 9N, fins al dia d'avui en què continua havent-hi activitat repressiva per part d'institucions de l'Estat". Sobre la possibilitat que els amnistiats pugui presentar-se a un càrrec públic, ha reiterat que s'han de restaurar tots els seus drets "com a qualsevol ciutadà ni més ni menys". Amb tot, Aragonès ha advertit que l'amnistia no és una "llei de punt final, sinó un punt de partida" que serveixi per aprofundir en una negociació entre Catalunya i Espanya "perquè Catalunya pugui decidir sobre el seu futur, els ciutadans de Catalunya, lliurement, amb totes les opcions damunt de la taula, puguem votar i els que desitgem la independència de Catalunya puguem expressar el nostre suport". 

Sobre la proposta de llei d'amnistia que Sumar presentarà aquest dimarts des de Barcelona, ha reconegut que són interessants, tot i que ha remarcat que el que serà "determinant" serà la posició del PSOE. En aquest sentit, ha recordat que correspon al líder socialista, Pedro Sánchez, aconseguir els vots per a la investidura i, per tant, moure's. La diferència destacada amb la proposta de Sumar, és que per al president de la Generalitat assegura que hauria d'excloure els policies que van intentar impedir el referèndum de l'1-O.

Manifestació espanyolista a Barcelona

En referència a la manifestació de diumenge a Barcelona convocada per Societat Civil Catalana contra l'amnistia, Aragonès ha acusat els dirigents del PP, Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz, i el president de Vox, Santiago Abascal, de "manipular" els ciutadans per treure'n un rèdit electoral. Aragonès ha reiterat que "va ser un fracàs no per la mobilització sinó perquè no porta enlloc. Hi haurà amnistia", ha conclòs. Aragonès s'ha mostrat en la mateixa línia del que va afirmar aquest diumenge després de la manifestació on va afirmar que l'acte constata que "l'únic missatge i projecte que Feijóo, Ayuso i Abascal tenen per Catalunya és de venjança, repressió i odi". En aquest sentit, va afirmar que la mobilització de la dreta espanyola a Barcelona els "empeny encara més que mai a l'amnistia i l'autodeterminació". "Davant d'una dreta i ultradreta espanyoles basades en el menyspreu i l'odi, hi ha una Catalunya alegre que mira al futur i que decidirà el seu futur amb llibertat i sense repressió", va manifestar.