El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no assistirà a la concentració de les entitats independentistes a Arc de Triomf per commemorar el cinquè aniversari de l'1-O. Tot i que no s'havia plantejat des de bon principi que hi assistís, des de Presidència s'ha confirmat l'absència del cap de Govern a l'acte organitzat aquest dissabte a les 17:00 hores pel Consell de la República, l'ANC, Òmnium, la Intersindical, l'AMI i la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquesta no és la primera gran absència d'Aragonès que tampoc va assistir a la manifestació de la Diada de l'Onze de Setembre, organitzada per l'ANC, en aquella ocasió, tant el president, com ERC, van argumentar que l'acte s'havia enfocat "per anar en contra dels partits independentistes". A diferència de la Diada, aquest dissabte ERC si envia una delegació, que estarà liderada per la seva portaveu, Marta Vilalta, i l'ex presidenta del Parlament, Carme Forcadell. 

 🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, última hora 

 

Unitat de l'independentisme

"Vam fer l'1-O i farem que Catalunya torni a votar". Així ha defensat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la seva proposta de claredat, aquest dissabte durant la seva declaració institucional amb motiu del cinquè aniversari del referèndum del 2017. El cap del Govern sosté que cal centrar-se de nou en el dret a vot i "tornar a parlar de democràcia". "Ho tornarem a fer", ha subratllat Aragonès, que afirma que aquesta és la via per resoldre el conflicte polític amb l'Estat, i per donar resposta a "l'amplia, sòlida i transversal" majoria de la ciutadania que vol decidir el futur del país. Durant el seu discurs el president també ha parlat dels "aprenentatges" del 2017 i afirma que "hem de tornar a trobar-nos, tornar a treballar en positiu en allò que ens uneix de forma inqüestionable, en allò que avui encara desperta tot el nostre orgull. Hem de tornar a unir-nos a través de l'ampli consens que Catalunya ha de decidir lliurement, de forma col·lectiva i en pau, quin ha de ser el futur polític del país". 

En el seu missatge des del Palau de la Generalitat, Aragonès ha indicat que un nou referèndum hauria d'aconseguir que tots els ciutadans se sentissin "cridats a votar", que la comunitat internacional "acompanyés" la votació i que també l'Estat "reconegués el resultat", a diferència del que va passar el 2017. Cinc anys després de l'1-O, Aragonès afirma: "Hem de tornar a parlar de democràcia. Hem de tornar a centrar-nos en el dret a vot, en els drets i llibertats", ha afegit.