"Una actitud irresponsable, sectària i discriminatòria". Amb aquestes paraules, el secretari d'Economia, Pere Aragonès, ha definit l'intent del govern espanyol d'impedir l'ampliació dels efectius dels Mossos d'Esquadra i el tracte desigual del cos policial català. La mà dreta d'Oriol Junqueras ha subratllat també que des de 2009 no es reuneix la Junta de Seguretat entre les forces de seguretat catalanes i espanyoles, quan aquesta reunió sí s'ha produït a Euskadi.

En relació a aquest fet, el secretari d'Economia ha recriminat al govern espanyol que l'absència d'una reunió hagi implicat no actualitzar el finançament i, d'aquesta manera, contribuir a fer créixer el deute de l'Estat amb els Mossos d'Esquadra. Segons Aragonès, la xifra del deute ascendeix fins als 620 milions després d'haver-se acumulat durant vuit anys consecutius.

El número 2 d'Oriol Junqueras ha assegurat que aquesta actitud "posa en risc la seguretat" de Catalunya i ha apuntat que quan es comenta aquesta situació als consolats estrangers "no se'n saben avenir".

Impedir l'ampliació

El Nacional ha pogut saber que el Ministeri d'Hisenda ha enviat un requeriment a Governació per anul·lar l'oferta pública de 500 noves places de Mossos que ha anunciat el conseller d'Interior, Jordi Jané.

El Govern ha assegurat que farà cas omís a la decisió i ha assegurat que es farà la convocatòria igualment. Segons han explicat fonts d'Interior, les raons que ha atorgat Hisenda no són prou fonamentades com per aturar el procés de creació de 500 noves places que són "absolutament necessàries" per garantir la seguretat.