Junts per Catalunya intenta ressituar-se. Un cop els militants van sentenciar divendres que s'havia de sortir del Govern de la Generalitat, el partit aterra lentament en la seva nova realitat i prepara la resposta immediata a un escenari que en només tres dies ha canviat radicalment. La punta de llança d'aquesta reconversió l'encapçalen la presidenta, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, que abanderen un contundent discurs en què fins i tot es qüestiona la legitimitat del Govern de Pere Aragonès. Aquesta és la línia argumental. Aquesta i exigir a Aragonès una qüestió de confiança o eleccions. Després que al matí l'executiva ha fet balanç de la situació, a la tarda Turull s'ha presentat davant del grup parlamentari per esperonar-lo a fer oposició a ERC, i advertir als seus diputats que si els republicans aspiren a aconseguir els seus vots se'ls hauran de guanyar. Dissabte serà el consell nacional del partit qui haurà d'analitzar la situació.

La capbussada en el discurs d'oposició ha estat tan contundent que fins i tot s'han escoltat veus a l'executiva que han expressat incomoditat amb el qüestionament que es fa de la legitimitat del Govern d'Aragonès. No obstant, l'única resposta que han rebut ha estat aconsellar-los amorosir les formes, però carregar en el fons. Amb els fets ja consumats, la cúpula del partit ha fet davant de la resta de l'executiva una defensa tancada de la sortida del Govern. Això no obstant, no tothom comparteix aquesta versió dins del partit. Els qui es van mostrar contraris a sortir-ne continuen considerant un error el moviment i adverteixen del risc que la contundència del discurs adoptat per Junts aparti la formació de la centralitat.

Oposició contundent

Tant a l'executiva, com al vespre al grup parlamentari, s'ha subratllat que Junts tindrà a partir d'ara mans lliures per criticar les polítiques sectorials de l'executiu de Pere Aragonès i per fer-ho amb contundència. Ara és el moment, segons Turull de defensar aquells posicionaments que s'havien aparcat per afavorir el consens. El secretari general ha deixat clar que des de Junts no es facilitarà res a ERC. Al contrari, l'aposta és fer evident que el Govern s'ha quedat només amb el suport dels 33 diputats republicans i no compta amb una majoria suficient per governar. La consigna és que ara toca fer oposició i que no s'ha de regalar cap suport a ERC ni sortir a resoldre els seus problemes. Els republicans s'hauran de guanyar cadascun dels seus vots, segons el secretari general, si és que aspiren a aconseguir-los.

Ni tant sols els pressupostos, elaborats fins ara pel conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, tenen garantit el suport dels diputats de Junts. Fins que no es presentin els comptes i se'n conegui el contingut, Junts no es posicionarà.

Mentre Turull intervenia davant del grup parlamentari, a les conselleries que fins ara ocupava Junts es preparava el relleu que demà es materialitzarà amb la presa de possessió dels nous consellers. Després d'aquest acte es reunirà el primer Consell Executiu, on quedaran cessats els secretaris generals dels departaments. El següent pas seran els directors generals. Després d'un cap de setmana de ressaca provocada per la consulta a la militància, els preparatius per abandonar el Govern s'han convertit per a bona part dels seus protagonistes en una mena de bany de realitat.