Pere Aragonès ha evitat dir a la BBC què passarà si Pedro Sánchez no compleix amb els acords, després de la investidura d'aquest dijous. En una connexió amb la cadena pública britànica, Aragonès ha estat preguntat per què passarà si el govern espanyol no respecta els pactes i no s'arriba a un referèndum. "Estem compromesos amb aquesta negociació. Tenim una majoria aclaparadora a Catalunya que vol un referèndum per decidir el futur. Som molt persistents, sabem que és la solució i estem compromesos amb els camins democràtics", s'ha limitat a respondre.

🔴 Manifestació a Madrid contra l'amnistia, DIRECTE | Última hora de les protestes a Ferraz

Preguntat també per si l'acord assolit és prou fort per assegurar una segona legislatura espanyola, el president de la Generalitat tampoc no s'ha mullat gaire i ha afirmat que la llei d'amnistia registrada en el Congrés dels Diputats és "plenament constitucional, amb un treball rigorós al darrere". "És el primer pas, un pas necessari, per continuar amb el procés de negociació entre Catalunya i Espanya, per assolir una solució política per a un conflicte polític entre les dues nacions", ha afegit. Sobre l'amnistia, també ha insistit en el fet que és "per a totes les persones que són perseguides en el referèndum de fa sis anys i pel seu compromís amb el moviment independentista a Catalunya mitjançant protestes pacífiques i democràtiques". "Tindrà una clara conseqüència, que totes aquestes persones seran deslliurades de qualsevol càrrec judicial", ha dit.

El camí després de Sánchez

Així, Aragonès ha explicat a la BBC quin és el camí després de la investidura de Sánchez: "Estem treballant per a un acord, un acord per a un referèndum a Catalunya, un referèndum acordat entre el govern espanyol i el govern català". "És la nostra proposta per al conflicte polític entre Catalunya i Espanya. I ara, aquesta segona fase per al procés de negociació comença", ha anunciat. Quina va ser la primera fase? Ell mateix ha assegurat que va ser "l'última legislatura espanyola, en la qual vam tenir alguns acords per alliberar els presos polítics". "Ara tenim aquesta oportunitat per finalment resoldre el que és clarament un conflicte polític. Els conflictes polítics han de ser resolts mitjançant la democràcia, el diàleg, la negociació i, finalment, si és possible, acords. És el nostre objectiu i el camí que hem començat a caminar", ha conclòs.

Ha sigut després de tot això quan ha estat preguntat per què passarà si els acords no es compleixen, si no hi ha referèndum. I ha sigut aquí quan el president ha evitat mullar-se, tot insistint en el seu compromís amb la "negociació" i en la idea que al país hi ha "una majoria aclaparadora que vol un referèndum per decidir el futur". "Som molt persistents, sabem que és la solució i estem compromesos amb els camins democràtics", ha dit per acomiadar-se, abans d'assistir a una altra connexió per a una televisió internacional —en aquesta ocasió, la CNN nord-americana—.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!