Al final, tot ha anat com estava previst. Pedro Sánchez ha estat elegit president gràcies als 179 vots de tots els diputats de la cambra excepte els de PP i Vox. Malgrat el gest que ahir va protagonitzar Junts per fer evident el malestar provocat per la intervenció del candidat socialista, no hi ha hagut sorpreses i els set diputats de Carles Puigdemont han votat a favor de la investidura. Els gestos, però, també compten. Per uns, per fer evident com serà de complicada la legislatura d'un Pedro Sánchez que ahir al vespre es va veure obligat a reconduir la seva intervenció del matí per exigència de la portaveu de Junts, Míriam Nogueras. Per altres, per advertir sobre els efectes d'un excés de gesticulació sense contingut. "És el que té el teatre", retreia un diputat de la majoria als passadissos de la Cambra.

Amb el peix venut, l'interès en la segona jornada del debat s'ha desplomat. El portaveu del PNB ni tan sols ha esgotat el temps de la seva rèplica i Sánchez s'ha estalviat la contrarèplica. Quan ha arribat el torn del grup mixt, hi ha hagut l'habitual desbandada de diputats per fer un most de mig matí. Vox tampoc ha estat present aquest matí al debat i s'ha limitat a presentar-s'hi per intervenir a la votació. L'amnistia i Catalunya ha tornat a polaritzar el debat. Abans de la una del migdia ja estava en marxa la votació. Sánchez ha estat proclamat president a un quart de dues de la tarda.

López, al PP: "No busqui trànsfugues"

Després d'un debat incòmode per al PSOE, el portaveu del grup, Patxi López, ha tancat les intervencions intentant insuflar aire als seus escons. Ha condemnat l'assetjament de l'extrema dreta contra els socialistes als carrers de Madrid, que avui ha desembocat en l'atac amb ous contra un diputat del PSOE a prop del Congrés, i ha defensat l'amnistia. López ha descrit la gestió del PSOE com a "socialdemocràcia en vena" i ha provocat un aplaudiment a peu dret del grup socialista, subratllant el lideratge de Sánchez, objectiu les darreres setmanes no només de l'oposició, sinó també de dirigents del seu propi partit. "El secretari general de tots els socialistes del nostre país", ha subratllat López en un missatge més en clau interna que no pas al PP. El portaveu del PSOE, que ha emfatitzat el suport que han aconseguit sumar, ha aconsellat al PP que no busqui trànsfugues entre els escons socialistes.

Des de la tribuna de convidats seguia el debat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que aquest matí ha participat en una reunió amb els diputats socialistes catalans abans del ple. Sánchez ha aprofitat la rèplica a López per agrair el suport del seu grup "enmig d'una tempesta d'insults" i d'atacs a les seus socialistes. "Sé com de dur està sent pels que feu la vostra feina", ha assegurat.

Maquiavel

La represa del debat havia quedat en mans de la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, que ha celebrat que el govern de Sánchez es basi en una majoria plurinacional i ha citat Maquiavel per advertir que "no hi ha molta diferència entre obstacle i oportunitat i les persones sàvies són capaces d’aprofitar-les les dues". Sánchez no ha tingut dubte a compartir que "cal llegir més Maquiavel", ha celebrat la reivindicació de l'audàcia que acabava d'exposar la portaveu de Bildu i ha reconegut que, més enllà de les diferències que els separen, el diàleg amb Bildu la darrera legislatura ha estat fructífer.

Des del PNB, Aitor Esteban ha advertit que el plantejament del seu grup és "esperar el millor i preveure el pitjor". Ha provocat que la meitat de l'hemicicle esclatés en aplaudiments advertint que algun dia potser explicarà el que els van arribar a oferir fa un parell de mesos el PP, però ha deixat clar que el seu partit no s'asseurà al costat de Vox. "Alberto, tu tractor tiene gripado el motor por usar aceite de Vox", ha ironitzat recordant el rodolí que va compartir en un ple d'investidura de Mariono Rajoy. Això no obstant, ha deixat clar que apostava pel govern de Sánchez, perquè amb la pilota a la mà ha mirat a banda i banda i no ha vist ningú a qui passar-la, per la qual cosa ha apostat per tirar "puntada al davant i seguir jugant". I la pilota, finalment, torna a rodar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!