Quatre dies després de les eleccions municipals, Pere Aragonès ha deixat ben clar quins són els pactes que busca ERC: “Volem majories àmplies que representin la majoria del 3-O” i ha alertat sobre els vets en la negociació a Barcelona d'Ada Colau i Elsa Artadi. El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC ha deixat clar que la seva formació buscarà acords per formar governs als ajuntaments amb els comuns, JxCat i la CUP en una entrevista a Els Matins de TV3. Es tracta, ha assegurar de sumar majories àmplies amb aquells que defensen el progrés social i el dret a l’autodeterminació.

Partint d’aquesta posició i en el cas de Barcelona, Aragonès ha apuntat que “amb vetos d’entrada anem malament”. Ernest Maragall té previst oferir a Ada Colau i Elsa Artadi un acord d'investidura, l'alcaldessa en funcions però ha rebutjat de totes totes cap acord amb JxCat. Artadi, per la seva part, només avala un govern independentista al consistori, descartant també així un govern tripartit. En aquest sentit, el republicà ha insistit que tot just es comença a parlar i el que cal és “situar Barcelona al centre, amb polítiques de progrés, i un govern eficaç que no doni l'esquena al país”.

El vet del PSC

Quan a la màxima del PSC d’evitar que hi hagi un alcalde independentista a Barcelona, Aragonès ha assegurat que els socialistes s’equivoquen quan volen negar que han estat els republicans els que han guanyat les eleccions municipals i generals a Catalunya.

En aquest context ha afirmat que és molt difícil que ERC pugui arribar a acords amb el PSC a municipis grans i mitjans per la incompatibilitat de projectes polítics. “És molt difícil pactar amb el PSC”, ha dit, un partit que avala la repressió i que ha assegurat que farà tot el calgui per impedir que hi hagi un alcalde independentista a Barcelona.

Diàleg amb l'Estat espanyol

Quan a les relacions amb el govern espantol, Aragonès s'ha mostrat confiat que les paraules de Pedro Sánchez a Oriol Junqueras el dia de la constitució de les Corts es concretin. Al seu parer, després dels resultats del 28-M PSOE i ERC tenen la responsabilitat trobar una sortida política al conflicte, sortida que passa, ha indicat, per celebrar un referèndum d'autodeterminació reconegut per l’Estat. Ha lamentat que "fins ara" no hi hagi hagut per part dels socialistes "voluntat d'avançar" en aquest horitzó.