L'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, ha anunciat aquest dimarts que proposarà un acord d'investidura tant a Elsa Artadi (JxCat) com també a Ada Colau (Comuns). El republicà els hi oferirà aquest mateix dimecres a la tarda, quan es reunirà amb totes dues per separat, i deixarà per més endavant un possible acord de govern. 

Així ho ha assegurat en una roda de premsa a la seu nacional dels republicans, on ha avançat que l'acord tindrà un "contingut progresista i transformació social" però també en l'"àmbit de drets i llibertats". En aquest sentit, ha defensat que ha d'incloure una defensa a la "llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i la celebració d'un referèndum a Catalunya".

En el camp social, Maragall ha avançat que la proposta inclourà "qüestions relacionades amb l'habitatge, l'emergència climàtica, la lluita contra les desigualtats" i també decisions sobre "la gestió del turisme".

No descarta un govern en solitari

L'oferta, de moment, és només per ser escollit alcalde el proper 15 de juny en la sessió d'investidura, i deixa per més endavant parlar d'un pacte de govern. Els vots de tots tres partits sumarien 25 regidors, quatre més que la majoria absoluta.

Maragall ha defensat que el pacte hauria de poder tirar endavant perquè estaria al voltant dels punts en comú de les tres formacions -progrés, llibertats i refrèndum- i els ha demanat "no partir d'una suposada exclusió mútua" i a pensar en "l'interès de la ciutat".

De no fructificar aquesta entesa, l'alcaldables d'ERC contempla una govern es solitari. "No és la via que hem expressat com a desig, però no la podem descartar i l'adoptarem si no hi ha altres vies possibles", ha assegurat, al que ha afegit que se senten "capacitats" i "preparats".

Mut reunio ERC Ernest Maragall - Sergi Alcàzar

Porta tancada al PSC

​Per altra banda, Maragall ha tancat la porta a cap tipus de pacte amb els socialistes, com demana Colau, a qui acusa d'estar "al bàndol de la repressió". En aquest sentit, ha lamentat que l'actual alcaldessa en funcions vulgui un acord "amb els repressors" i els del "155" i ha avisat que Barcelona "ni es compra ni se sobordina".

Finalment, l'alcadable republicà i guanyador de les eleccions ha titllat de "soroll" i "especulació" les veus que pressionen per un govern alternatiu a ell, que passaria per un acord dels comuns amb el PSC i que hauria de comptar amb tres vots de la plataforma de Manuel Valls. A més, ha assegurat que aniria "en contra de l'interès" i de "l'expressió democràtica" de la ciutat.