El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desvinculat els resultats de les eleccions de Catalunya del 12 de maig amb el suport d'Esquerra Republicana al govern de Pedro Sánchez. En una entrevista aquest dimarts a Onda Cero, Aragonès ha reconegut que una possible victòria del candidat socialista, Salvador Illa, no suposaria posar en risc l'estabilitat del govern espanyol, ja que segons ha defensat "la dinàmica d'acords o desacords ha de centrar-se en els continguts". En aquest sentit, ha argumentat que en els pròxims 4 anys el que interessa a Catalunya és continuar avançant en el procés de negociació, aconseguir un finançament singular "que posi fi a l'anomalia de ser el tercer territori en aportar, i el 14è a rebre", ja que, segons ha recordat, aquest fet afecta els serveis públics de tots els catalans "votin a qui votin i parlin la llengua que parlin, i pensin el que pensin". Així doncs, el president ha reiterat que els acords d'ERC després del 12-M "es regiran sobre la base de continguts". Després de les eleccions, el candidat republicà ha assegurat que en el moment que toqui buscar el suport d'altres forces polítiques ho farà posant damunt la taula "continguts, polítiques concretes, propostes concretes que és el que els ciutadans estan esperant". 

La postura d'Aragonès és diferent de la de Junts per Catalunya, ja que, el seu candidat, Carles Puigdemont, ha amenaçat en una entrevista amb El Nacional, de retirar el suport a Sánchez "si Illa fa un Collboni" després dels comicis del 12-M.

Aragonès no deixarà la política

El president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que no abandonarà responsabilitats després de les eleccions del 12-M si no és investit com a president de la Generalitat. "Jo continuaré al servei de Catalunya i al servei del meu projecte polític en qualsevol circumstància". Així ho ha afirmat després que el candidat de Junts, Carles Puigdemont, hagi avançat que deixarà la política activa si no és elegit president de la Generalitat. De totes maneres, Aragonès ha assenyalat que "l'únic escenari que es planteja és una victòria electoral". "Em presento per guanyar i no contemplo una altra opció" ha dit.

Després que Puigdemont hagi dit que si guanya les eleccions trucarà primer a Aragonès, el candidat d'ERC ha respost que està disposat a parlar amb tothom. Però ha evitat parlar de donar suport a altres candidats. "Em presento a aquestes eleccions no per donar suport a un altre candidat, sinó per aconseguir els vots suficients que facin inevitable que sigui reelegit com a president de Catalunya", ha afirmat. "En aquests últims 3 anys Catalunya ha millorat moltíssim i hem de seguir en aquest mateix camí". 

Defensa del referèndum

Sobre la possibilitat de realitzar un referèndum pactat a Catalunya, Aragonès ha recordat que l'any 2018 ERC va ser decisiu per tombar el govern de Mariano Rajoy "vam posar com a condició que s'obrís un procés de negociació per a resoldre el conflicte polític, i aquí el PSOE va reconèixer l'existència del conflicte i la necessitat de resoldre'l a través de mecanismes democràtics". Amb tot, ha defensat que ha d'haver-hi una negociació "hi ha hagut una repressió que ha provocat l'empresonament de l'anterior Govern de Catalunya. Ha d'haver-hi una negociació pel bé de Catalunya i per a això, el primer és acabar amb la repressió". El president català ha assegurat que el PSOE coneix la necessitat de resoldre "el conflicte polític a Catalunya" amb "diàleg" i, per a això, reitera que, només existeix "el camí d'un referèndum". 

Sobre la negativa del PSOE a un referèndum, el president en funcions ha recordat que "tot el que semblava impossible, ha estat possible". "Quan vam posar damunt de la taula la necessitat d'una amnistia per obrir un nou temps de diàleg polític, ens van dir que no", ha recordat. Aragonès considera que el PSOE pot obrir-se a una negociació per a una consulta a Catalunya. Tanmateix, ha defensat la necessitat que hi hagi primer "un acord polític" que després es tramiti jurídicament. "Ha d'haver-hi un acord acceptat per totes les parts", ha afirmat, tot recordant que quan es va produir el referèndum de l'1 d'octubre de 2017, dia que Aragonès ha definit com un dels dies més importants de la història de Catalunya, el govern d'Espanya, en mans del PP, va tancar la porta a dialogar. "Ara la situació és diferent, l'actual govern espanyol està disposat a dialogar". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!