El govern espanyol ha descartat entrar en el cos a cos amb Carles Puigdemont, després que aquest dimarts hagi anunciat la seva decisió d’abandonar la política activa en cas de no ser investit president de la Generalitat passades les eleccions del 12-M. “Sobre una decisió personal no he de fer cap valoració; màxim respecte pel que decideixi qualsevol persona sobre la seva trajectòria política”, ha manifestat la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría. A banda, fonts de la Moncloa sí que descarten completament la proposta de Puigdemont d’un cara a cara amb Pedro Sánchez, en tant que en aquestes eleccions catalanes “el candidat és Salvador Illa”. En canvi, el govern espanyol sí que ha entrat al xoc amb Pere Aragonès, després que aquest dimarts el president de la Generalitat a l’exili insistís en el referèndum d’autodeterminació. “No és positiu” celebrar cap consulta a Catalunya, ha defensat la també ministra d’Educació.

Tot i la voluntat dels periodistes presents a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per esgarrapar a l’executiu de Pedro Sánchez una reacció a les declaracions del president a l’exili, ha estat pràcticament impossible. Alegría ha respost sense problemes a les preguntes sobre Aragonès, però ha descartat des del principi respondre les preguntes plantejades sobre l’entrevista que Rac1 li ha fet aquest dimarts a Puigdemont. La també ministra d’Educació ha esquivat el tema i s’ha limitat a recordar que el full de ruta del govern de Pedro Sánchez per a Catalunya es basa en la “convivència”. Fonts de la sala de màquines de la Moncloa admeten la voluntat de no entrar en el cos a cos amb Carles Puigdemont, i de centrar-se en la protecció del candidat del PSC, l’exministre Salvador Illa.

L’equip del president espanyol, amb els micròfons apagats, sí que reconeix que hi havia emparaulada una reunió entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez. És ben cert, de fet, que el mateix líder socialista va revelar les seves intencions en una conversa informal amb periodistes el passat Nadal. Va afirmar llavors que volia reunir-se no només amb el líder de Junts per Catalunya; sinó també amb el cap de files a Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. 

Negativa al referèndum d’autodeterminació

En tot cas, la portaveu del govern espanyol sí que s’ha oposat completament a la idea de celebrar a Catalunya un referèndum d’autodeterminació, tal com va demanar aquest dilluns al Senat Pere Aragonès. Alegría ha volgut restar importància al discurs del president de la Generalitat: "Moltes de les intervencions que podrem escoltar aquestes setmanes s'han d'incardinar dins del procés electoral a Catalunya".

Ha insistit que la posició del govern espanyol respecte al referèndum "és clara i contundent". "No estem a favor del referèndum ni ens sembla que sigui una solució positiva per a Catalunya", ha dit, a banda d’assenyalar que l’executiu del PSOE "sempre" ha defensat "seguir avançant en la concòrdia amb una mirada llarga". "El que vam veure ahir al Senat va concloure com va arrencar: sense cap tipus de novetat i amb un ús partidista del PP sobre una cambra com el Senat per no plantejar res, no construir res, i seguir generant soroll", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!