Llum verda del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la proposta de Junts perquè Anna Erra assumeixi la presidència del Parlament. Des de Marsella, on aquest matí està visitant una planta de producció d'hidrogen verd, Aragonès ha celebrat que la designació de la candidata de Junts que ha de substituir Laura Borràs "posi fi a la interinitat" a la presidència de la cambra catalana i ha expressat la disposició a aprofitar l'ocasió per refer confiances entre diputats independentistes.

La direcció de Junts va proposar aquest dimarts formalment Erra per al càrrec. Borràs va ser apartada de la presidència el juliol de l'any passat arran de la condemna del TSJC per malversació i falsedat documental durant l'etapa en què va presidir la institució de les Lletres Catalanes. Divendres va ser definitivament suspesa com a diputada després que el Suprem rebutgés el darrer recurs per paralitzar la decisió. Divendres vinent el ple del Parlament haurà de votar la persona que substituirà Borràs, i perquè prosperi el nomenament d'Erra els diputats republicans hauran de fer costat també a la candidata de Junts, repetint l'acord que es va tancar al començament de la legislatura.

Confiances i decisions compartides

En ser preguntat per la decisió de Junts, Aragonès ha assegurat que la designació de la nova presidenta serà "una bona ocasió per refer confiances i decisions compartides entre els diputats independentistes". "Per part meva trobaran totes les facilitats perquè així sigui i espero ben aviat poder mantenir una reunió de treball amb la nova presidència del Parlament perquè les dues institucions Govern i Parlament tenim molta feina a fer", ha assegurat el polític republicà que ha reclamat posar damunt la taula "agendes polítiques compartides".

El president, que és també coordinador nacional d'ERC, s'ha referit a preguntes dels periodistes, a les crítiques que es van escoltar ahir durant l'assemblea general del seu partit arran de la pèrdua de 300.000 vots republicans a les eleccions municipals.

Compromís amb la independència

Tot i admetre que la formació republicana se sent interpel·lada pels resultats de les municipals, Aragonès ha relativitzat les crítiques internes i ha considerat "lògic" que en una assemblea en què participaven més de 900 persones hi pugui haver "diversitat d'opinions". 

En qualsevol cas, ha reivindicat la feina del seu executiu. "El Govern de Catalunya és un govern compromès amb la independència de Catalunya. Som el primer govern que ha restituït consellers que formaven part de l'1-O, com la consellera Meritxell Serret. Som el govern que vam canviar el criteri de les acusacions de l'antic departament d'Interior contra manifestants independentistes. Som el govern que ha posat l'autodeterminació sobre la taula del govern espanyol i que hem recuperat la interlocució amb les institucions europees i amb la comunitat internacional on sempre la qüestió de l'autodeterminació està present", ha assegurat.

 

H2Med

Aragonès ha començat la visita a Marsella a la planta d'hidrogen de Fos-sur-Mer, el punt on arribarà l'H2Med, el gasoducte marí que connectarà Barcelona amb aquest port francès. Aquesta tarda es reunirà amb el president de la regió Sud Provença-Alps-Costa Blava, Renaud Muselier.

A Fos-sur-Mer el president ha estat informat sobre el procés per a la producció de l'hidrogen verd, a partir d'energies renovables. En aquest punt ha subratllat que Catalunya està fent "els deures" i ha passat de 9 a 1.500 MW d'energies renovables.