Deu dies després de la desfeta de les eleccions municipals del 28-M, Esquerra Republicana ha fet una "teràpia de grup". Fonts presents a la reunió descriuen així a ElNacional.cat l'assemblea oberta a la militància que ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda. S'ha celebrat de forma telemàtica i alguns militants crítics han fet arribar el seu malestar per l'estratègia del partit. Però des de Calàbria sostenen que és una trobada com les que celebren de forma habitual i que la majoria ha "tancat files" amb la direcció nacional d'ERC. La vista està posada en el 23-J, on intentaran la "remuntada" amb Gabriel Rufián al capdavant. L'assemblea ha durat tres hores.

Una assemblea on podia intervenir-hi tothom qui volgués, des del diputat fins al militant ras. Hi ha hagut una trentena d'intervencions. La direcció del partit ha traslladat el mateix missatge dels últims dies. El mateix que la carta que van dirigir Oriol Junqueras i Marta Rovira a les bases dos dies després de les eleccions. En la missiva, admetien que "els resultats obtinguts no són tan bons com hauríem volgut". Els republicans atribueixen a la baixa participació, que "ens ha impactat especialment com a organització" i que "caldrà analitzar aquestes xifres de participació i treballar intensament per explicar-nos més i millor i tornar a mobilitzar aquest electorat que ha decidit quedar-se a casa". Des de la direcció nacional d'ERC asseguren que el "tancament de files" ha estat majoritari. "La gent té ganes de participar, construir i contribuir a la reflexió per recuperar la confiança de la gent", sostenen.

Però també hi ha hagut algunes veus crítiques, que han “reclamat canvis”. Aquestes veus han denunciat que la direcció “no vol canviar massa coses” i encara menys l’estratègia a Madrid. Segons fonts consultades per ElNacional.cat, els crítics han qüestionat especialment les negociacions del partit amb el govern espanyol de Pedro Sánchez i l'estratègia al Congrés dels Diputats. “No entenem què estem fent a Madrid”, expliquen aquestes fonts. S’han mostrat preocupats per un “segon mal resultat” en les eleccions del 23 de juliol.

Patacada a les municipals

De ser la primera força municipalista a ser la tercera. Esquerra Republicana es va deixar més de 300.000 vots a les urnes el passat diumenge, a les eleccions municipals. Els republicans no han pogut repetir la victòria a Barcelona, on passen a ser la quarta força, baixant de 10 a 5 regidors. Però el mateix passa en les dues altres capitals de demarcació on havien guanyat fa quatre anys i on tenen l'alcaldia, Lleida i Tarragona. I al cinturó roig, a l'àrea metropolitana, més enllà del cas Santa Coloma. A Sant Cugat del Vallès ha perdut 9 a 5 contra Junts. A Badalona, han obtingut només dos regidors, impossibles per frenar la majoria absolutíssima de Xavier García Albiol. Tampoc no han pogut evitar que els socialistes es facin amb la vara a Sabadell. I a Terrassa, on governen amb Jordi Ballart, han passat de cinc a dos regidors. També han perdut contra el PSC a la Pineda de Mar de Pere Aragonès i al Sant Vicenç dels Horts d'Oriol Junqueras, i contra Junts a la Igualada d'Alba Vergés.

Davant d'això, l'endemà mateix dels comicis locals, ja es van posar a preparar el terreny per a la batalla de les generals. També hi ha molt en joc: van ser la primera força a les dues últimes espanyoles, les del 2019. Encaren el 23-J com una segona volta del 28-M. L'estratègia? Recuperar la bandera independentista i apel·lar a les emocions amb un front antifeixista.