La situació a la caixa de la Generalitat és extrema per dues raons: els incompliments de l'Estat espanyol i el fet que el Govern estigui funcionant amb pressupostos prorrogats des de 2017. El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha explicat en declaracions a ElNacional.cat que això ha dut el seu Departament a ordenar ajustos a les conselleries. Diu que es tracta d'un exercici de responsabilitat que s'ha hagut d'adoptar com a conseqüència de la paràlisi del govern en funcions de Pedro Sánchez. 

"Ens trobem que des del mes de febrer el govern espanyol no està prenent cap decisió", denuncia Aragonès, que alerta que ens podem trobar "amb una situació de molta complexitat des del punt de vista econòmic en els propers mesos", agreujada per la situació de pròrroga pressupostària a Catalunya. Per tot això, s'ha decidit "prioritzar la despesa d'ara a final d'any". I això és "nòmines, proveïdors, retorn del que queda de la paga extra als funcionaris i després les polítiques socials: salut, educació, habitatge, programes socials i programes de seguretat".

Segons el vicepresident, l'executiu espanyol "no ha actualitzat els recursos del model de finançament corresponent a aquest any 2019". I això traduït en xifres vol dir haver de comptar amb 874 milions menys "que el govern diu que arribaran quan hi hagi un govern que no estigui en funcions". A part, el màxim responsable de les finances de la Generalitat assegura que la reforma que va fer Montoro sobre la gestió de la recaptació de l'IVA "té un impacte negatiu en 482 milions". És a dir, sumant-ho tot "estem parlant d'uns 1.300 milions d'euros d'incertesa en els ingressos". 

Per si no n'hi hagués prou, a tot això s'hi afegeix la pròrroga pressupostària. El Govern català no aprova pressupostos des de 2017 i l'escenari comença a ser insostenible. "No podem funcionar amb els pressupostos de fa dos anys", adverteix amb contundència Aragonès. En aquest sentit assenyala que no tenir nous comptes posa en risc el manteniment de l'estat del benestar. 

Per això, avisa els partits de l'oposició que "els ajustos que hi pugui haver en el futur" seran "responsabilitat" de les forces polítiques que no ajudin a tirar endavant el pressupost de 2020.