El Departament d'Economia ha ordenat a les conselleries una contenció de la despesa exceptuant les partides de personal, els serveis bàsics com per exemple l'educació, l'atenció primària de salut, les polítiques d'atenció a la immigració i les famílies; i les inversions que ja estaven compromeses. A les empreses públiques, que tenen autonomia financera, ordena un ajust pressupostari estimat del 6%. A més, l'ordre del vicepresident del Govern, Pere Aragonès ―que va sortir publicada al DOGC dimarts passat― estableix que si hi ha alguna despesa inajornable, es pugui dur a terme sempre que estigui autoritzada pel Departament d'Economia.

Pel que fa a les empreses públiques, que tenen autonomia financera, l'ordre assenyala que en cas que una entitat hagi d'atendre "necessitats urgents i inajornables" i no pugui executar l'ajust, aquest es faci a la resta d'entitats del seu àmbit d'actuacions.

Fonts del Departament d'Economia han explicat que es tracta d'un ajust "flexible" i han atribuït aquesta mesura al fet que el govern espanyol no hagi actualitzat la bestreta per a aquest any 2019 i s'hagi de treballar amb la del 2018 prorrogada, que és més baixa. La Generalitat també ha demanat els ingressos derivats de la modificació de la norma del Subministrament Immediat d'Informació de l'IVA corresponent al 2017 i a percebre el 2019. En cas de no resoldre's, adverteix Economia, suposaria "una pèrdua d'ingressos important".

L'executiu de Pedro Sánchez, actualment en funcions a l'espera de si finalment hi ha un acord per a la investidura, no ha comunicat les quantitats a les comunitats. Per aquest motiu, la Generalitat ha publicat aquesta ordre davant el risc de no eixamplar el dèficit i preservant els serveis bàsics.