"Un descens d'aigües braves". Així descriu El Mundo el govern espanyol després de la sortida de Podemos i el "lideratge de Yolanda Díaz al soci minoritari". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat eleccions el proper 12 de maig després que el Parlament tombés els pressupostos del 2024, en aprovar-ne les esmenes a la totalitat. Tot i l'acord amb el PSC per tirar endavant els comptes, el veto dels comuns (amb l'argument del Hard Rock) va impossibilitar que es tramitessin a la cambra, i això va precipitar la decisió del president. Els socialistes estan enfadats amb els comuns (integrats a Sumar, el partit de Yolanda Díaz) pels pressupostos catalans i per no avalar els comptes de l'Ajuntament de BarcelonaEl Mundo veu aquest debilitament de la líder de Sumar i titula: "El PSOE veu molt dèbil Díaz: 'Ja no és una figura poderosa'" i assegura que fonts socialistes han indicat que "s'apunten a la seva llibreta la decisió dels comuns de no donar suport als pressupostos de Catalunya". Les mateixes fonts creuen que "Sumar no ha avançat en la seva estructura i això llastra el lideratge de la gallega".

El Mundo
El Mundo

Enquesta a El País sobre les eleccions al País Basc: "PNB i EH Bildu empaten i deixen el futur govern en mans del PSE". Quan falta menys d'un mes per les eleccions basques, la disputa per ser el guanyador dels comicis es presenta més renyida que mai entre el PNB i l'EH Bildu. Les dues formacions nacionalistes estan gairebé empatades en intenció de vot i en escons davant dels comicis del proper 21 d'abril. En clau internacional, el rotatiu destaca que "Rússia bombardeja Ucraïna després d'acusar Kíiv de l'atemptat". Rússia ha intensificat els seus atacs contra Ucraïna després dels atemptats d’Estat Islàmic a Moscou de divendres al vespre, que va provocar més de 130 morts. Tot i que Ucraïna ha negat qualsevol mena d’implicació en els atacs i Estat Islàmic n’ha reivindicat l’autoria, el president rus, Vladímir Putin, ha assegurat que els terroristes pretenien fugir cap al país veí. 

El País
El País

El protagonista de la portada de l'ABC és el Papa; el diari apunta que "comença la Setmana Santa en silenci". El papa Francesc no va llegir aquest diumenge l'homilia que havia preparat per a la missa del Diumenge de Rams, la celebració eucarística que obre els ritus de la Setmana Santa i que havia reunit més de 60.000 fidels que abarrotaven la plaça Sant Pere al Vaticà. A l'obertura de la cerimònia, el pontífex, de 87 anys, havia mostrat una veu cansada i al final de la lectura de l'Evangeli, quan s'esperava l'homilia, va seguir un silenci prolongat després del qual es va passar directament al Credo. La decisió del Papa, que va preferir no llegir l'homilia per deixar un temps de reflexió personal, va ser totalment inesperada, ja que no estava previst que ho fes en una cerimònia tan destacada com Diumenge de Rams i va sorprendre tothom. D'altra banda, el diari alerta de "més activitat de l'espionatge rus" i explica que Seguretat Nacional adverteix també que la "intel·ligència xinesa vol construir xarxes d'influència a les altes esferes del poder polític i econòmic espanyol".

ABC
ABC

"Les consultes al PP sobre el candidat català demanen un canvi", titula La Razón. Igual que passa a Ciutadans, al PP encara no tenen un cap de llista escollit perquè sobrevolava fins a aquest divendres mateix la possibilitat d'acordar una aliança i concórrer plegats a les eleccions. Després d'una forta discussió interna, divendres Cs va patir un sotrac més en viure la dimissió del seu secretari general, Adrián Vázquez després del trencament de les negociacions amb el PP per a conformar candidatures conjuntes, quedant aquesta possibilitat en no res. El diari ha consultat fonts del PP i assegura que "a ningú no li agrada l'opció" d'Alejandro Fernández, l'actual líder del PP a Catalunya.

La Razón
La Razón

Imatge de la Sagrada Família a la portada d'El Periódico per il·lustrar una "Setmana Santa de rècord" pel que fa al turisme que escull Catalunya com a destí internacional. En clau econòmica, el diari explica que les "pimes i autònoms se sumen a la revolta contra la burocràcia", una de les principals demandes que han provocat les múltiples protestes dels agricultors catalans els darrers mesos. "Però no és un problema que només afecti el camp", apunta el diari, sinó al conjunt de les empreses, "encara que més les de menor dimensió". "Les administracions reiteren compromisos de simplificació de tràmits, però s'ha convertit en una promesa recurrent i que mai no s'acaba de materialitzar del tot, es queixen les empreses", afegeix.

El Periódico
El Periódico

Enquesta a La Vanguardia sobre el suport a l'amnistia: "Una majoria dels catalans dona suport a l'amnistia però dubta dels seus efectes". Un sondeig revela que l'amnistia "compta amb un suport majoritari a Catalunya, però divideix els catalans, recelosos del seu impacte sobre les relacions amb la resta d'Espanya. La millor prova d'aquesta divisió es resumeix en el fet que un 54% dels consultats dona suport a la llei, però més del 40% la rebutja", segons explica el diari. La portada també es fa ressò dels darrers atacs de Rússia a Ucraïna, a qui el Kremlin vol implicar en l'atac d’Estat Islàmic a Moscou de divendres al vespre, que va provocar més de 130 morts.

La Vanguardia
La Vanguardia

"L'oferta de lloguer de temporada es dispara a Barcelona", explica l'Ara que apunta que "just abans de la llei de l'habitatge havia augmentat un 17,6%, pel 0,5% del lloguer residencial". En clau internacional també és protagonista Rússia i la seva "pluja de míssils i drons sobre Ucraïna". De fet, un míssil rus va entrar diumenge a l'espai aeri polonès durant 39 segons i va ser detectat pels radars i Polònia va posar en alerta la seva Força Aèria, van anunciar les autoritats del país. "A les 4.23 hores es va donar una intrusió de l'espai aeri", van escriure les Forces Armades poloneses al seu compte d'X. El míssil va estar 39 segons en espai aeri polonès i va ser observat permanentment als radars.

Ara
Ara

Finalment, El Punt Avui, com cada dilluns, entrevista un alcalde català, i és el torn de l'alcaldessa de Sant Adrià del Besòs que assegura que "les Tres Xemeneies és la gran oportunitat per al territori". En clau esportiva, el diari català es fa ressò de la victòria del Barça femení que aquest diumenge va golejar el Reial Madrid per sentenciar la Lliga (0-3). El d'ahir va ser l'últim Clàssic de Jonatan Giráldez com a entrenador del Barça. 

El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!