La líder dels comuns al Parlament de Catalunya i coordinadora de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, ha reivindicat que les pròximes eleccions a Catalunya del pròxim 12 de maig són un "plebiscit" entre el model de Junts, que considera que també han assumit el PSC i Esquerra Republicana, i el dels comuns, que "posa l'habitatge i la gestió de la sequera com a prioritats". Segons la candidata dels comuns, el pròxim 12-M no és un plebiscit sobre Puigdemont, sinó sobre el "model de país". 

"Ara mateix som l'única força d'esquerres en el Parlament que diu que no compartim el model de Junts i, per tant, no podem anar a governar amb Junts", ha afegit Albiach, després de ser preguntada per possibles aliances després de les eleccions després d'haver descarrilat els pressupostos de la Generalitat de 2024.

Albiach també ha celebrat aquest diumenge els 1.057 avals que ha rebut la seva candidatura que l'habiliten per encapçalar la llista de la formació a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig, després que fos l'única a presentar-se a les primàries del partit. Segons ha explicat Albiach en declaracions als periodistes a Barcelona, serà aquest dilluns quan es faci la presentació oficial de la candidatura.

Considera que el finançament singular és una "proposta de partit"

Respecte a la proposta del Govern presentada aquesta setmana pel president de la Generalitat i cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, per recaptar el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya, Albiach ha considerat que es tracta d'una "proposta de partit" i ha assegurat que ha de ser una proposta de país. "El Govern no sols ha anat tard, sinó que a més ara està intentant impulsar una reforma de partit, quan el que necessitem és una reforma de país amb l'acord i consens de totes les forces catalanistes", ha afegit.

El finançament singular implicaria que la Generalitat gestionés i recaptés tributs com l'IVA, l'IRPF, l'impost sobre societats o els impostos especials, la qual cosa comportaria passar de gestionar el 9% dels impostos al 100%. D’aquesta manera, el Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021.

Sobre Marta Rovira

També ha al·ludit a les declaracions publicades aquest diumenge de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha assegurat que ERC ja parla de referèndum amb el PSOE: "A mi el que m'ha sorprès és que Marta Rovira estigui apostant pel referèndum al mateix temps que s'ha suspès la taula de diàleg", ha criticat.

En aquest sentit, la dirigent dels Comuns ha defensat que la taula de diàleg ha de "poder continuar treballant" per a, segons ella, culminar la desjudicialització i, per tant, aplicar la Llei d'Amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!