Pena mínima. L’Audiència de Barcelona ha absolt del delicte de desordres públics Francesc López, a qui la Fiscalia li demanava 9 anys i 6 mesos de presó per haver llençat dos coets en direcció a l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra a la Gran Via de Barcelona, durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, la nit del 16 d’octubre de 2019, convocada pels CDR.  La secció cinquena, però, el condemna a un any de presó per atemptat contra l’autoritat en resistir-se en la seva detenció, tot i que li aplica l’atenuant de reparació del dany, i pel delicte lleu de lesions a un mosso a pagar una multa de 270 euros. L’advocada del veí de Santa Margarida de Montbui, Mireia San Nicolàs, que demanava la seva absolució, ha informat aquest dilluns ElNacional.cat que presentaran recurs al TSJC contra la condemna per atemptat contra l’autoritat tot i que sigui mínima.

En la sentència, el tribunal -format pels magistrats José María Assalit, president, Maria del Mar Méndez, i José María Gómez Udías, de ponent- considera com a fets provats que Francesc López va anar a la protesta per la sentència del Suprem, i que durant nit va llançar dos coets pirotècnics, “que podrien arribar a una altitud d’entre 40 a 80 metres”. En el segon llançament, entre els carrers Gran Via i Bruc hi havia l’helicòpter dels Mossos logotipat, cridat per intentar dispersar els concentrats, i que estava situat a “uns 100 metres d’altitud”, i que el pilot va pujar més amunt per evitar incidents, segons el pilot, i que l’aparell no es va desestabilitzar, segons els seus ocupants. Després, l’encausat va marxar i en sentir els Mossos va córrer, i “en detriment del principi d’autoritat” va forcejar amb un agent, i van caure a terra, i el policia es va fer erosions a colze i genoll. Per aquesta segona acció, el tribunal el condemna. En el judici, López va assegurar que va llançar els coets de forma festiva, sense voler fer cap mal a ningú.

 

Sense risc per a l’helicòpter

En la resolució, el tribunal considera que no es pot condemnar Francesc López del delicte de desordres públics per haver llençat els dos coets, ja que sosté que l’alçada mínima seria de 40 metres, que la valora “en ser millor pel reu”, i la màxima de 80 metres, que no és on estava l’helicòpter, a més d'afegir que on va esclatar el coet no era dins el radi que el pilot va considerar zona perillosa. També afirma que “el coet va esclatar de forma vertical, i l’helicòpter estava horitzontal i estàtic”, a més de trobar concloent el vídeo, que va aportar un dels agents dels Mossos d’Esquadra, on es veu la distància.

L’Audiència de Barcelona hi afegeix que tampoc se’l pot condemnar com una acció dins els disturbis ocasionats a la zona, amb el moviment i crema de contenidors, perquè "no s’ha aportat prova de càrrec suficient”. Per tot això, només el condemna per la resistència a la seva detenció.