Un perill a debat. L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar aquest dilluns Francesc López, a qui la Fiscalia li demana 9 anys i 6 mesos de presó per haver llençat un o dos coets en direcció a l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra a la Gran Via de Barcelona, durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, la nit del 16 d’octubre de 2019, convocada pels CDR. En la vista, fins a cinc agents dels Mossos d’Esquadra han declarat com a testimonis sense deixar clar quants coets es van disparar contra l’aparell (d’un a tres, i en la investigació van dir fins a cinc), i han assegurat que el coet va esclatar, en forma d'una palmera de colors, “molt a prop” de l’aparell, fet que posava en risc als ocupants i als manifestants perquè volava molt baix. En la sessió, s’ha visionat un dels tres vídeos de l’esclat del coet, el qual es veu que es desvia cap a un costat, i detonar una mica allunyat de l’helicòpter.

El copilot de l’helicòpter ha assegurat que el coet “els va sorprendre” perquè “va detonar a la mateixa alçada”, i que el perill “més que les espurnes era haver fet un moviment incorrecte”, ja que volaven molt a prop dels edificis de l’Eixample. No hi ha cap pericial que valori els riscos, només el testimoni dels mossos. López, defensat per l’advocada Mireia San Nicolàs, declararà el pròxim 15 de novembre, en finalitzar el judici, i també ho farà el pilot de l’avió. La seva defensa demana la seva absolució en considerar que no s’ha comès cap delicte.

La Generalitat li demana dos anys de presó

En la vista, a la secció 5a de l’Audiència de Barcelona, dos agents dels Mossos han explicat que van identificar Francesc López com l’autor d’almenys dos llançaments de coets pirotècnics des d’un tub (que es ven conjuntament a les botigues), entre la Gran Via i el carrer Bruc. Quan va marxar de la protesta el van seguir per detenir-lo, i un agent assegura que va cridar-li que s’aturés, ni ho va fer, fins que després “van caure a terra”, tot i que l’acusat es resistia, segons els policies. López es va escapolir i va cridar ajuda, i “uns 200 manifestants" van anar cap a la zona i davant el perill que consideren que podien patir van deixar-lo anar, segons els policies. I el van detenir dos dies després. Per aquests fets, la fiscal li demana: cinc anys de presó pel delicte de desordres públics, i quatre anys i sis mesos pel d’atemptat contra l’autoritat i delicte lleu de lesions, amb l’agreujant de disfressa perquè duia un casc i un mocador groc tapant-li la cara. La Generalitat, que en aquest cas es manté com acusació, li demana dos anys de presó pel delicte de desordres en concurs amb atemptat contra l’autoritat.

Empremta i pamflet independentista

En el judici, agents dels Mossos d’Esquadra han explicat que van poder detenir Francesc López perquè el tenien identificat d’una protesta contra la manifestació del sindicat policial Jusapol, el setembre de 2019. A casa seva, dos agents han assegurat que li van trobar “un pamflet independentista”, el mocador groc que portava el dia de la protesta, i un casc, que a preguntes de la defensa, resulta que era el de la dona. Els mossos s’han mostrat desmemoriats quan els preguntava l’advocada de López, com ara del fet si l’helicòpter es va moure en escoltar el primer coet, o el nombre de denotacions escoltades. Tampoc han ubicat clarament on era l’acusat i com el van identificar. El copilot de l’helicòpter ha precisat, però, que en escoltar l’esclat van pujar “cap amunt”, però es van quedar “estàtics” a la zona, a causa dels aldarulls que hi havia.

Dos pèrits dels Mossos ha determinat que al mocador groc que duia López, hi havia restes de pólvora, i la seva empremta  es va trobar en el tub llançador. En el judici, el president del tribunal, el magistrat José María Assalit, ha tingut en compte el públic i ha fet girar la televisió en què s'ha emès un dels tres vídeos clau.  També ha fet contestar en català un agent dels Mossos, que mantenia el castellà, tot i que l'advocada li preguntava en la llengua pròpia.