El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts que el seu executiu portarà la reprovació del Parlament al rei Felip VI al Tribunal Constitucional “per pur convenciment” i ha alertat que actuarà “com en el passat” si a Catalunya s’incompleix de nou la Constitució. El Consell de Ministres té previst aprovar la presentació del recurs aquest divendres.

Durant la sessió de control al Senat, el president espanyol ha explicat en resposta a una pregunta del senador d'ERC Quim Ayats que “es va veure obligat a actuar” fruit de l’aprovació d’aquella resolució que “qüestiona de manera indirecta l’ordre constitucional d’aquest país” que és “una monarquia parlamentària”. Ayats li ha demanat si ha rebut pressions per presentar el recurs.

“El que no poden fer és atacar les institucions de l’Estat”, ha dit el president del govern espanyol, que ha instat les forces independentistes a “buscar camins de solució” que passin pel compliment de la legalitat i tinguin lloc en el marc de l’autogovern.