Sense citar l’amnistia i apuntant contra el PP, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest diumenge l’aposta del PSOE per “avançar en convivència i en drets” i no “retrocedir” al “nefast” any 2017. El secretari general dels socialistes ha subratllat que Espanya “no s’uneix amb la guerra bruta” de Mariano Rajoy, en referència als Papers de l’Operació Catalunya, que revelen que l’expresident espanyol va impulsar la trama parapolicial el 2012 al costat de l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. En canvi, Sánchez ha reivindicat que Espanya sí que s’uneix “amb drets, amb convivència i amb respecte” i sent conscients que només es pot governar l’Estat si s’assumeix “la pluralitat política i la diversitat territorial entorn d'un projecte comú, que és Espanya”. Pedro Sánchez ho ha dit durant la convenció del PSOE que ha tingut lloc aquest cap de setmana a A Corunya.

El president espanyol, que ha hagut d’interrompre el seu discurs durant cinc minuts per una emergència mèdica, ha reivindicat que Espanya tampoc s’uneix “amb retallades i corrupció”, amb “el 155 permanent d’Abascal” o amb “el disbarat d’il·legalització de partits polítics que proposa Feijóo”. Sánchez ha abanderat que unir Espanya “amb convivència” és “la millor reivindicació de la Constitució espanyola”.

“Des que nosaltres formem part del govern espanyol, la nostra política ha consistit a empetitir espais a la confrontació territorial, heretada de l’anterior executiu, i a la desigualtat, per ampliar l’espai de la cohesió territorial i social”, ha proclamat Pedro Sánchez.

 

“No tenim una oposició, hi ha un galimaties”

 

Durant la seva intervenció, Sánchez ha llençat dards contra l'oposició, especialment dirigits al Partit Popular. Ha apuntat que “la pregunta no és com és d'ajustat el resultat d'una votació a les Corts Generals en un parlament fragmentat”, sinó “per què hi ha forces polítiques que voten en contra de revalorar les pensions, rebaixar la factura de llum a les llars i que els joves tinguin bonificat el transport públic”. Davant d'això, ha lamentat que a Espanya no hi ha una oposició, sinó “un galimaties”.

Així mateix, ha retret a Vox que votés en contra de la reforma de l'article 49 de la Constitució per “avançar en la llibertat de les persones amb discapacitat” i ha demanat a Alberto Núñez Feijóo que, veient aquest posicionament, “rectifiqui les seves aliances amb Abascal i s'obri a grans acords de país en benefici de la majoria social espanyola”. Sánchez ha mantingut la “mà estesa” al principal partit de l'oposició, però, una estona abans, ha etzibat que “davant els malastrucs de la catàstrofe, que fa cinc anys que diuen Espanya es trenca o s'enfonsa i estaran quatre anys més dient-ho, Espanya va en la bona direcció”.

Montero i Sánchez convenció PSOE Europa Press
La vicepresidenta primera del govern espanyol i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, i el president espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la convenció del partit a la Corunya / Foto: Europa Press

Un pla de xoc a l’educació de 500 milions d’euros 

En el capítol d'anuncis, Pedro Sánchez ha avançat que els pròxims pressupostos generals de l'Estat inclouran un “pla de reforç en matemàtiques i comprensió lectora” i que, amb aquest objectiu, la pròxima setmana es reuniran amb el Consell Escolar. Fonts socialistes indiquen que seran 500 milions d’euros que beneficiaran un total de 4,3 milions d’alumnes entre tercer de primària i quart d’ESO. La voluntat és reduir el nombre d’alumnes per classe, afegir professors de reforç fora de l’horari lectiu i impulsar un pla de formació pel professorat.

A més, el PSOE crearà un centre de pensament liderat per Manuel Escudero, actual ambaixador d'Espanya davant l'OCDE, amb l'objectiu de “donar la batalla de les idees” i “posar les llums llargues” per “fer front a l'avenç internacional ultradretà, reivindicar la democràcia i enfortir el projecte progressista”.

“A urnes plenes, canvi segur”

Des de Galícia, quan falta menys d'un mes per les eleccions gallegues on el PP es juga mantenir-se a la Xunta, Pedro Sánchez ha fet una crida a la participació massiva al·legant que “a urnes plenes, canvi segur”. El president espanyol ha retret als populars que “cap crisi es pot resoldre des de la supèrbia, la mala gestió i la mentida” i ha lamentat que quan es parla de crisis i el PP encapçala els governs, es compleix la Llei de Murphy: “Una mala situació és susceptible de ser agreujada, com amb els pèl·lets”.

Un document que situa l’amnistia com a una llei “fonamental” pel “retrobament total” a Catalunya

El Comitè Federal del PSOE també ha ratificat aquest diumenge el document estratègic que s'ha debatut durant la convenció, que reafirma els compromisos del partit i actualitza les seves polítiques. En aquest text, els socialistes defineixen l'amnistia com una llei “plenament constitucional” i “fonamental” pel “retrobament total” a Catalunya.

Així mateix, s'han confirmat els canvis proposats a l'Executiva Federal del partit, que suma la diputada Esther Peña com a nova portaveu i incorpora la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, el de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, i la d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!