Pedro Sánchez prepara canvis a la cúpula del PSOE de cara al comitè federal del partit que se celebrarà aquest diumenge a Galícia. El líder del PSOE ha pres la decisió de canviar la portaveu de la Comissió Executiva federal del PSOE, que fins ara era Pilar Alegría, per designar Esther Peña, diputada al Congrés dels Diputats des de 2015 per Burgos. Peña ha estat oficialment proposada aquest dimecres pel Comitè Federal per ocupar la responsabilitat de portaveu de la Comissió Executiva Federal del PSOE, tal com ha informat el partit. Aquests canvis en l'estructura socialista seran aprovats aquest diumenge, en un comitè federal que se celebrarà a la Corunya amb motiu de les eleccions gallegues.

Fins ara, Pilar Alegría ocupava aquest càrrec, al mateix temps que el càrrec de portaveu del govern espanyol, que combinava amb la cartera del Ministeri d'Educació. A causa de la incompatibilitat que suposava tenir la mateixa portaveu per tots dos càrrecs, els socialistes van col·locar un càrrec de portaveu coral temporal, en la qual s'han succeït diferents perfils de dirigents segons la temàtica i en la qual han participat els pesos pesants del partit.

Declaracions polèmiques sobre l'aplicació del 155 a Catalunya

Peña era la portaveu del comitè electoral del PSOE l'any 2018, i va ser una de les veus importants del partit socialista durant el govern de Quim Torra a la Generalitat. Així doncs, Peña va afirmar, el desembre de 2018 en funció de portaveu del comitè electoral, que el govern espanyol estava estudiant mesures que, “dins del marc competencial de l'estat de dret”, estaven disposats a aplicar "davant l'actitud del president de la Generalitat, Quim Torra", després de plantejar “un model d'insurrecció violent” a Catalunya, en fer valdre la via d'Eslovènia. Peña va afirmar que “al PSOE no li tremolarà la mà”, en cas d'haver d'aplicar mesures com el 155. Va argumentar aquesta posició afirmant que sent líder de l'oposició, Pedro Sánchez, ja va donar suport a aquesta mesura per part del govern de Mariano Rajoy.

L'any 2018, quan va fer aquestes dures declaracions sobre l'aplicació del 155, va ser un 'superany' electoral amb comicis generals a l'abril i la seva repetició al novembre, a més d'autonòmiques, municipals i europees al maig. Per aquest motiu, Peña va esdevenir una veu important dins el PSOE des de la seva posició de portaveu del comitè electoral del partit i va mostrar un discurs dur i contundent contra Catalunya.

La comissió executiva federal proposarà la incorporació de Peña en el comitè federal d'aquest diumenge, que suposarà el punt final de la convenció política amb la qual els socialistes culminaran, durant el cap de setmana a la Corunya, la reestructuració de la cúpula del partit en aquest inici d'un primer semestre de 2024 marcat per les eleccions gallegues del 18 de febrer, les basques i les europees del 9 de juny.