El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) celebrarà un ple extraordinari després de l'estiu, el 8 de setembre, en el qual es debatrà el nomenament de dos magistrats del Constitucional, que hauran de comptar amb el suport d'almenys 12 dels 21 membres. El president del CGPJ, Carlos Lesmes, ha anunciat aquest dijous la data del ple extraordinari als vocals i els ha exhortat a consensuar d'aquí al 8 de setembre el nom de dos candidats,  ja que el termini que fixa la reforma del CGPJ aprovada definitivament aquest dimecres al Senat estableix que els ha de designar abans del 13 de setembre. El CGPJ a través d'un comunicat ha remarcat que la convocatòria del ple té l'objectiu d'aprovar definitivament la norma impulsada pel govern espanyol, a la qual s'ha oposat el PP, que habilita l'òrgan a fer aquests nomenaments tot i tenir el mandat caducat. 

La reforma impulsada pel PSOE i tramitada per via d'urgència, la reforma obre la porta al fet que un CGPJ en funcions, com l'actual, designi nous magistrats del Constitucional, encara que tingui prohibits els nomenaments discrecionals. La iniciativa portarà una majoria progressista al tribunal de garanties, ja que estan pendents de renovació quatre magistrats: dos que seran nomenats pel CGPJ i els altres dos pel govern espanyol. 

Termini de tres mesos

La reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial va fixar un termini de tres mesos perquè el CGPJ pogués escollir als substituts una vegada s'hagi caducat el mandat dels magistrats, període que acaba el pròxim 13 de setembre. La norma ha obert esquerdes en el GGPJ, ja que el bloc conservador, majoritari, va demanar al Congrés que se li sol·licités un informe sobre la proposició de llei socialista abans que fos aprovada. Per la seva banda cinc vocals del sector progressista es van desmarcar d'aquesta petició en considerar que el problema de fons és la "reprotxable actitud de bloqueig que impedeix la renovació del CGPJ" i, per tant, fer nomenaments, una crítica directa al PP. Així doncs, va ser el PSOE juntament amb Podemos, qui fa un any va reformar la Llei orgànica del Poder Judicial per a impedir al CGPJ fer nomenaments en funcions, una estratègia amb la qual buscava forçar al PP a negociar la renovació i que no ha funcionat. L'òrgan de govern dels jutges, amb el ple reunit aquest dijous per a estudiar la candidatura d'Álvaro García Ortiz com a nou fiscal general de l'Estat, porta ja més de tres anys i mig en funcions.