Dies després de la celebració de la taula de diàleg, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha condicionat el suport del seu partit als Pressupostos Generals de l'Estat i altres lleis a què el govern de Pedro Sánchez faci els deures i compleixi els compromisos que ha adquirit per la fi de la judicialització i la protecció del català, compromisos que han de traduir-se en reformes legislatives i accions abans del 2023.

Marta Vilalta, en una entrevista a l'agència Efe, s'ha felicitat pels "passos endavant" fets en l'última reunió de la taula de diàleg, tot i que és conscient que hauran de concretar-se en fets en els pròxims mesos. Així ha advertit al president del govern espanyol que, si vol comptar amb el suport d'ERC a les Corts, abans haurà de presentar proves del compliment dels acords. "Quan vingui el president Sánchez a buscar els vots d'ERC pels pressupostos o pel que sigui, haurà de venir amb els deures fets i amb compromisos complerts", ha remarcat. ERC, ha afirmat, sempre estarà disposada a negociar lleis progressistes i iniciatives que suposin més recursos per a la ciutadania, però en cap cas, ha afegit, està disposada a oferir un "xec en blanc" a Pedro Sánchez.

Avís a Pedro Sánchez

La secretària general adjunta d'ERC ha llançat un advertiment al govern espanyol després que Pedro Sánchez assegurés que la caiguda del suport a la independència obeeix al cansament de la societat catalana amb el procés, però també a l'acció de les forces polítiques que aposten pel diàleg. "Si algú vol caure en la temptació de fer servir la taula per a un ús partidista, per apagar focs, si el govern espanyol vol utilitzar la taula d'aquesta manera, s'equivocarà molt i estarà enganyant, no només a ERC sinó a tota la ciutadania de Catalunya i de l'Estat espanyol", ha assegurat Vilalta.

Vilalta també ha donat resposta als retrets de Junts per Catalunya i la CUP a la taula de diàleg per no entrar en l'amnistia i l'autodeterminació, per assegurar que una de les primeres qüestions a abordar és la desjudicialització. "L'objectiu no ha canviat, és el mateix: resoldre el conflicte polític, a través de dos pilars: autodeterminació i amnistia. Però per arribar fins aquí hem de fer passos que permetin avançar en aquesta direcció", ha insistit. En paral·lel ha advertit a JxCat i la CUP que "les queixes i les crítiques en aquest cas l'única cosa que fan és afeblir" la posició de la Generalitat "davant un Estat espanyol que és molt fort". "En aquest procés de negociació seríem més forts tancant files, si anem a l'una tots els independentistes", ha remarcat.