Anem cap als tercers pressupostos”. Així ha engegat Pedro Sánchez el discurs cap als seus diputats, senadors i eurodiputats al Congrés dels Diputats en l’inici del curs parlamentari. Aliè a la manifestació d’aquest diumenge a Barcelona, el president espanyol enceta el camí per aprovar els tercers comptes i ha demanat als seus “màxima implicació i pedagogia” per defensar els avenços del govern de coalició “a cada racó dels país”. Per aconseguir-ho, s’ha vantat de tenir “majories sòlides” que han permès “donar profunditat a la legislatura” repassant les 161 iniciatives legislatives aprovades, entre elles 74 lleis, de les quals 24 de naturalesa orgànica.

EuropaPress president govern secretari general psoe pedro sanchez ministra hisenda maria jesus montero
Pedro Sánchez i María Jesús Montero abans d'adreçar-se als diputats, senadors i eurodiputats. / Foto: Europa Press

En aquest sentit, el PSOE arenga els seus perquè facin un esforç de comunicació amb a la ciutadania veient que les enquestes dels últims mesos li donen l’esquena. L’última aquest dilluns a l’ABC. El desgast per la pandèmia i l’impacte de la guerra en la inflació eclipsen totes les lleis que el govern de coalició ha tirat endavant. Per això Sánchez ha projectat confiança comprometent-se a aprovar definitivament la llei de memòria democràtica, que encara ha de passar pel sedàs del Senat. També ha dit que el seu executiu portarà a les cambres la llei de la indústria, de la mobilitat sostenible i del cinema. Ni rastre de la reforma de la sedició que exigeix l’independentisme.

Més debats amb Feijóo

Amb les relacions tensades amb el Partit Popular pel bloqueig en la renovació del Poder Judicial, Sánchez ha acusat Alberto Núñez Feijóo “d’intentar bloquejar a la justícia els avenços del poder legislatiu encara que sigui a costa d’incomplir la Constitució”, en referència al compromís que ha adquirit el líder del PP aquest dilluns de derogar totes les lleis recorregudes al Tribunal Constitucional si arriba al poder.

“És greu, perillós i antidemocràtic”, ha assegurat el cap de l’executiu sobre Núñez Feijóo, de qui ha dit que s’enfrontarà més vegades al Senat “atès el resultat” del cara a cara de la setmana passada. El president ha carregat també contra “l’herència de cendres” que va deixar el Partit Popular després de la crisi immobiliària que va arrencar el 2008. Ha parlat de “polítiques errònies" que van deixar “d’atur, precarietat i desmantellament de l’Estat del benestar”.  

1 milió d’abonats a la RENFE

Enumerant la feina feta pel seu govern davant de l’alça inflacionista, Sánchez ha xifrat en un milió el nombre de persones que es beneficien de l’abonament gratuït, arreu de l’Estat, en Rodalies i Mitja Distància de Renfe, una mesura en vigor des de l’1 de setembre i que s’estendrà fins al 31 de desembre. Ha posat com a exemple aquests abonaments com a mostra de protecció de la classe mitjana – treballadora en el context de guerra actual.