Males notícies per l'entorn de Pedro Sánchez. El PSOE perdria 19 escons, fins quedar-se en 101 diputats, si es tornessin a celebrar eleccions generals. Un resultat que dificultaria molt la reedició de l'últim pacte de govern entre els socialistes, Unides Podem i els partits independentistes.

La remodelació del govern espanyol no ha tingut efecte, de moment, segons mostra l'últim baròmetre de GAD3 per l'ABC, el primer després de la renovació de l'executiu. L'absència de cares tan conegudes com Carmen Calvo o José Luis Ábalos, per exemple, podria haver arribat a tenir efectes negatius.

L'independentisme millora

En aquesta enquesta, en canvi, l'independentisme veu millorada la seva posició al Congrés després de sumar dos escons. Concretament, JxCat guanyaria dos diputats més, arribant a deu, mentre que ERC mantindria els seus tretze i la CUP es quedaria amb els seus dos escons. Un total de 25 diputats.

Tot i això, s'ha d'anar alerta amb aquest increment: l'enquesta demana únicament per JxCAT, que es va dividir entre Junts i PDeCAT. No es pot assegurar que el creixement vagi íntegrament a Junts, el partit de Carles Puigdemont.

El PP podria formar govern amb Vox

Tornant al govern espanyol, no només el PSOE perd diputats. Els seus socis de govern, Unides Podem, també retrocedeixen dotze escons, fins els 23. Quelcom que deixaria l'executiu actual de Pedro Sánchez amb 124 diputats, després de perdre 31 diputats.

El PP, per la seva banda, sumaria cinquanta escons i arribaria a la xifra dels 139, quinze més que l'executiu. Un resultat que permetria als populars formar govern amb Vox, que obtindria 37 diputats després de perdre'n quinze. En el cas de Vox no s'ha notat la seva victòria als tribunals contra l'actual govern espanyol de Pedro Sánchez. La formació d'extrema dreta va presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional contra el primer estat d'alarma, i els magistrat li van donar la raó.

encuesta gad3 abc

Els resultats del baròmetre de GAD3 publicat aquest dilluns a l'ABC / ABC

El cop més dur se l'emportaria Ciutadans, que perdria vuit diputats i es quedaria només amb dos. Podria sumar-se al possible govern del PP, però l'oposició constant del partit d'Inés Arrimadas contra l'independentisme no ha tingut cap efecte.

Finalment, el PNB i EH Bildu es quedarien exactament igual, amb sis i cinc escons respectivament. En la mateixa situació es troben Coalició Canària, Navarra Suma, BNG, PRC i Teruel Existe, que mantenen els seus resultats. Només Más País millora, que passa de tres a cinc escons.

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Efe