Ciutadans ha denunciat a la Fiscalia Superior de Catalunya la junta directiva de l'Institut Català de Finances (ICF) i el Govern de la Generalitat per haver avalat les fiances que el Tribunal de Comptes ha imposat a 29 alts càrrecs de l'Executiu que es van acollir al Fons Complementari de Riscos.

El líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha presentat la denúncia aquest divendres davant la mateixa seu de la Fiscalia i ha advertit que tant l'ICF com el Govern han comès un altre delicte de malversació

"Hem denunciat els membres de la junta directiva de l'ICF, que amb total menyspreu a les seves funcions de promoure crèdits i ajudar empresaris i autònoms, ha dedicat part dels seus diners a garantir els avals d'aquells que van sostreure recursos de les arques públiques amb les ambaixades i l'acció exterior de la Generalitat, i el pagament de les responsabilitats de la sentència del Suprem pel cop a la democràcia", ha explicat Carrizosa. "Utilitzar diners públics per avalar una malversació de diners públics és una il·legalitat", ha insistit. També ha afirmat que els membres que hi van votar en contra "es lliuraran de les conseqüències penals".

 

Contra el president

Carrizosa ha apuntat directament el president de l'ICF, Albert Castellanos, que actualment és el secretari d'Empresa i Competitivitat i en la darrera legislatura havia estat secretari general del Departament de Vicepresidència, i que també és vicesecretari i secretari de Creixement d'ERC Barcelona. "Junqueras, que és un dels afectats, l'ha posat a dit perquè votés a favor de donar-li els diners", ha denunciat precisament Carrizosa, que ha afegit que s'està cometent un delicte que es troba en fase de temptativa.

El líder taronja ha criticat que mentre l'ICF destina 10 milions a aquestes fiances, aquests diners no es poden fer servir per alleugerir la situació del 23% de persones que estan a punt de caure en la pobresa a Catalunya. "Això seria un escàndol a qualsevol país democràtic", ha lamentat.

Aragonès i Giró

Carrizosa també ha apuntat que han denunciat els membres del Govern perquè sense la "cobertura" del president Pere Aragonès i el conseller Jaume Giró, "l'ICF no hauria pogut fer aquesta votació". "Estem farts que a Catalunya es cometin les majors atrocitats amb els diners de tots", ha carregat.

Per aquest motiu, ha demanat al govern espanyol i a Pedro Sánchez que "prengui les mesures pertinents". La Moncloa, però, està esperant a l'informe del Consell de Garanties Estatutàries. Ciutadans també ha demanat la compareixença de Castellanos al Parlament.

 

Imatge principal: el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, presentant la denúncia davant la Fiscalia / Foto: ACN