El CIS considera que, en cas de celebrar-se unes noves eleccions generals, el PSOE les guanyaria de forma clara, situant-se gairebé dos punts per sobre del PP (33,5% contra el 31,7% dels vots). El Centre d'Investigacions Sociològiques ha publicat aquest dijous un nou baròmetre, en el qual insisteix a situar Pedro Sánchez com a clar vencedor d'unes eleccions, malgrat que fa menys de dos mesos els populars van guanyar les eleccions generals del 23-J. A més, aquest baròmetre situa Junts per Catalunya per sobre d'Esquerra Republicana, si bé pronostica un empat, amb el mateix percentatge de vot (1,7%).

 

Ara bé, el resultat global d'aquestes dues formacions independentistes seria pitjor que l'obtingut a les passades eleccions generals. Perquè el 23-J Esquerra Republicana va aconseguir l'1,89% dels vots i Junts per Catalunya es va endur un 1,60%. És a dir, la suma del percentatge de vot de Junts i ERC aquell 23 de juliol va ser el 3,49%, mentre que en uns nous comicis es quedarien una mica per sota: un 3,4%. Per altra banda, aquest CIS relega Vox a la quarta posició, erigint Sumar com a tercera força al Congrés dels Diputats. La formació de Santiago Abascal s'enduria l'11,1% dels vots, veient-se superada per l'11,9% dels suports que aconseguiria endur-se Yolanda Díaz.

És el primer baròmetre del CIS que es publica des de les eleccions generals del 23-J. És a dir, el resultat de l’enquesta es publica gairebé dos mesos després que se celebressin uns comicis generals més favorables al manteniment de Pedro Sánchez a la Moncloa que no pas a l’entrada d’Alberto Núñez Feijóo; per molt que el PP quedés per sobre del PSOE. Cal recordar, a més, que tot i que el CIS anés a contracorrent dels baròmetres que publicaven infinitat de mitjans, va ser dels centres demoscòpics que més va aconseguir predir com quedarien les eleccions generals, després d’una llarga llista d’errors en altres comicis. 

Bildu es manté per davant del PNB

Dit això, el CIS publicat aquest dijous manté la idea que Bildu li pren de mica en mica el paper de partit homogeni del nacionalisme basc al PNB. Per a l'esquerra abertzale pronostica un percentatge de vot de l'1,3%, mentre que la formació capitanejada per Aitor Esteban al Congrés dels Diputats s'enduria només un 0,9% dels suports. 

Unes noves eleccions tampoc no serien beneficioses pel nacionalisme basc, però. En les passades eleccions del 23-J, la suma de percentatge de vot de Bildu i del PNB va ser del 2,48%. Mentre que si en uns nous comicis es fessin realitat els pronòstics del CIS, la suma del percentatge de vot seria del 2,2%. 

Per darrere d'aquests grups se situarien el BNG amb el 0,7% dels vots, Coalición Canaria amb un 0,3% i UPN amb un 0,2%. Cal assenyalar que aquestes tres formacions van obtenir només un diputat cadascuna el darrer 23-J, de manera que els tres parlamentaris conformen el Grup Mixt a la cambra baixa.