No fa ni dues setmanes que arrancàvem la setmana dient que el protagonista absolut de la premsa era el líder del PP, Pablo Casado, i aquest dilluns ho és el dirigent del PSOE, Pedro Sánchez. Tots dos han estat protagonistes pel mateix: Casado pel congrés nacional que va celebrar fa dues setmanes a València i Sánchez pel congrés estatal que ha celebrat el seu partit aquest cap de setmana també a València. Sembla que es persegueixin.

El president espanyol, Pedro Sánchez, va tancar aquest diumenge el 40è Congrés Federal del PSOE amb una reivindicació dels valors de la socialdemocràcia: la "solidaritat", la "igualtat" i la "llibertat" que, va dir, han marcat la resposta dels socialistes a la crisi. Va contraposar aquestes polítiques a la tasca de la dreta i la ultradreta que "qüestionen la legitimitat del govern" i el sistema democràtic. En aquest marc va prometre abolir la prostitució i derogar la reforma laboral del PP i la llei mordassa. Què diuen les portades d'aquest dilluns del president espanyol?

El País no es mulla gaire i titula: Sánchez anuncia la fi de la llei mordassa i de la reforma laboral. La fotografia és de la convenció estatal i mostra un president Sánchez aixecant el puny i amb els militants i companys de partit aplaudint-ho. Un autèntic bany de masses. 

El diari també alerta de l'impacte del coronavirus en la salut mental i casos com l'anorèxia i la bulímia: La pandèmia deixa més trastorns alimentaris. La Unitat Funcional de Trastorns del Comportament Alimentari de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida explicava tot just fa una setmana que ha atès enguany 381 pacients, un 30% més que en tot el 2020, que van ser 296. Les dades corroboren una tendència a l'alça iniciada el darrer trimestre de l'any passat, quan es va aixecar el confinament provocat per la pandèmia de la covid-19. 

PAIS 18 octubre

Portada 'El País'

El Mundo comparteix una imatge de Pedro Sánchez molt semblant a la d'El País però amb un pla més obert que ensenya el vertader bany de masses del president espanyol. El tema del titular, semblant a l'anterior: Sánchez secunda Yolanda Díaz i repta la UE amb la reforma laboral. I ja se sap que sempre s'ha de tenir en compte una de freda i una de calenta: el rotatiu assegura que algunes empreses energètiques reclamen posar fre a Sánchez: Presidents de 19 elèctriques de la UE demanen frenar Sánchez.

EM 18 octubre

Portada 'El Mundo'

Per la seva banda, l'ABC fa cas omís de la convenció del cap de setmana però sí que té els socialistes com a protagonistes. El diari presenta el darrer baròmetre que GAD3 ha elaborat, el qual assegura que un 60% de votants socialistes "demanen l'extradició de Puigdemont". La bona sintonia de Pedro Sánchez amb els independentistes no sembla coincidir amb el desig dels seus votants, afirma el diari que aquest dilluns porta una portada sense ni una sola imatge.

ABC 18 octubre

Portada 'ABC'

La Razón també obre l'edició d'avui dilluns amb una enquesta que mostra com Pablo Casado guanyaria les eleccions: Casado podria governar en solitari amb el suport de Vox. La fotografia, però, és per a Sánchez i el congrés de València: Sánchez abraça la socialdemocràcia per guanyar el centre.

larazon.750

Portada 'La Razón'

La Vanguardia parla de Pedro Sánchez, però el desplaça al final de la portada: Sánchez hissa la bandera de la socialdemocràcia per impulsar el PSOE a les urnes. Per la seva banda, el titular principal és: Europa fa front a l'hivern amb les reserves de gas més baixes en 10 anys. També hi ha una mica d'espai per al futbol i la victòria del Barça d'aquest diumenge al Camp Nou; dia en què el Camp Nou es va tornar a omplir d'aficionats després de molts mesos de restriccions per la pandèmia.

LV 18 octubre

Portada 'La Vanguardia'

El Periódico indica: La batalla per la memòria segueix oberta a Euskadi. La fotografia és per al futbol i, concretament, per al partit que va enfrontar els equips masculins del FC Barcelona i el València CF: Els socis assumeixen les pèrdues però l'Espai Barça queda en l'aire.
 

PERIODICO 18 octubre

Portada 'El Periódico'

Finalment, la premsa catalana també destaca la convenció del PSOE, però en els temes que afecten Catalunya com la taula de diàleg. L'Ara titula: Sánchez garanteix que el diàleg no trencarà Espanya. Sánchez va recordar que els fets del 2017 a Catalunya van tenir lloc amb el PP a La Moncloa, i no el PSOE, i va posar de manifest el canvi de tarannà del seu govern. "Si hi ha un partit que estima Espanya és el PSOE", perquè "treballem per unir, cohesionar" i "això es fa amb el diàleg, i no amb el crit i la desqualificació". "Treballem per la cohesió d'Espanya fomentat el diàleg i el retrobament dins de la llei i la constitució", va dir.

ARA 18 octubre

Portada 'Ara'

El Punt Avui també destaca el partit del Barça i l'assemblea que va ajornar el president del club, Joan Laporta. L'assemblea va quedar ajornada aquest diumenge després que s'anés allargant la jornada i no es poguessin votar punts clau del dia com l'Espai Barça i la reforma dels Estatuts. Ara bé, el gran titular de la portada diu el següent: Més aparcament per contaminar menys.

18DCAT 001 (1) page 0001

Portada 'El Punt Avui'

Veurem la setmana vinent qui és el protagonista del dilluns. Podria ser la presidenta de Podemos, Ione Belarra? o potser la de Ciutadans, Inés Arrimadas?. Bé, aquesta última ho té complicat, ja que el seu partit no té gaire èxit a les enquestes, només cal llegir la de La Razón, que li atorga un sol diputat.

 

Foto principal: Un auditori amb el públic dempeus aplaudint / Unsplash