Pedro Sánchez s’ha donat avui un plàcid bany de masses a la Fira de València. Cosa estranya, tenint en compte els últims congressos del PSOE. El president espanyol i secretari general socialista ha tancat el conclave més tranquil, després d’aconseguir la pacificació interna. Sense anar més lluny, la nova executiva ha sortit amb el 95% dels vots. I davant 9.500 persones, segons el partit, ha refermat la seva aposta pel diàleg a Catalunya, perquè amb la llei no n’hi ha prou. El dirigent socialista també ha recuperat el seu discurs més a l’esquerra, comprometent-se a derogar la reforma laboral del PP o a abolir la prostitució.

La clausura no ha tingut cap gran anunci. Ha estat un discurs completament ideològic i polític, començant pel conflicte català. Davant la dreta que els acusa de "trencar Espanya", Pedro Sánchez els ha rebatut "no va ser a aquest govern a qui li van declarar la independència unilateralment". I ha contraposat que, davant del que pretenen les forces conservadores, el que volen fer els socialistes és "unir amb diàleg" per deixar enrere l'"infaust" 2017. "Fomentem el diàleg i el retrobament dins la llei i la Constitució, però anem molt més enllà. No ens volem conformar amb el compliment de la legalitat democràtica. És condició necessària, però no suficient", ha avisat el secretari general del PSOE. Per aquest motiu, el president del govern espanyol ha insistit a treballar per "la unió des del respecte i l'afecte, amb les eines del diàleg i la concòrdia".

Més enllà de la qüestió catalana, Pedro Sánchez ha pronunciat un discurs profundament ideològic, centrat a reivindicar no només l’obra de govern sinó el rearmament de la socialdemocràcia a Europa. De fet, a través de vídeos, a la clausura han participat els principals dirigents socialdemòcrates alemanys, des del primer ministre portuguès António Costa fins a l’alemany Olaf Scholz. També han enviat missatges la primera ministra neozelandesa Jacinda Ardern i fins i tot l’expresident brasiler Lula da Silva, que en els últims anys s’havia mostrat més proper a l’òrbita de Podemos.

Així, el president del govern espanyol ha repassat tot el que ja han fet o estan fent malgrat la crisi del coronavirus: la pujada del salari mínim, el “gran Pla Marshall” europeu, la llei d’eutanàsia, la llei del només sí és sí, l’ingrés mínim vital, la llei d’habitatge, la llei LGBTI, els ERTO o la llei de memòria democràtica. “Avancem, és clar que avancem, i avançarem encara amb més contundència”, ha assegurat Sánchez, just abans de comprometre’s a derogar la llei mordassa i la reforma laboral del govern Rajoy i a abolir la prostitució.

En aquest frame ideològic, Pedro Sánchez ha contraposat la sortida de la crisi del 2008, el “salvi’s qui pugui”, amb l’actual sortida de la crisi. En aquest sentit, ha recordat com s’ha protegit més de 3,5 milions de treballadors i com el 94% dels qui estaven en ERTO ja han recuperat la seva feina. “S’anomena socialdemocràcia i fa unes quantes dècades que la representem”, ha reivindicat, fixant-se com ha canviat el paradigma a gran part de la Unió Europea. “L’egoisme neoliberal ha fracassat a l’hora d’ordenar la nostra economia i protegir els nostres ciutadans”, ha sentenciat.

També ha carregat contra una dreta “acomplexada”, “desorientada” i radicalitzada. “És una oposició no al govern, sinó al sistema. Critiquen la mateixa legitimitat del nostre govern, l’existència mateixa d’un govern democràtica. La democràcia només els vals si ells governen”, ha denunciat el dirigent socialista. Ha lamentat com la dreta tradicional s’està veient “arrossegada per l’estratègia de la ultradreta”. Però s’ha refermat: “Nosaltres continuarem aquí quan ells ja hagin canviat de nom set cops més”.

Durant el 40è Congrés s’ha aprovat la nova executiva federal, completament renovada, amb sis ministres dins i quatre membres del PSC, que guanya pes. Des de l’escenari, Sánchez ha expressat “gratitud” eterna als ministres i membres de l’executiva sortints. Curiosament, jugant a casa, el purgat José Luis Ábalos ha estat un dels més ovacionats pel públic. No per la nova direcció. Amb la vicesecretària general Adriana Lastra s’han esquivat la mirada i Pedro Sánchez ni s’ha acostat a saludar-lo.

En el futur seran competidors a les urnes, i serà una dura rival. Però continuen formant del mateix govern i la vicepresidenta segona Yolanda Díaz ha volgut felicitar el president Pedro Sánchez i desitjar "força i encerts a la família socialista en aquesta etapa". Ha conclòs fent-se seu el lema del 40è Congrés i el compromís de derogar la reforma laboral: "Avancem quan les forces progressistes col·laborem. El següent pas en el nostre camí compartit és una reforma del mercat de treball a l'alçada del nostre país".

TUIT yolanda congreso psoe