Pedro Sánchez s'ha tornat a desmarcar de la comunitat internacional. En una declaració conjunta amb el seu homòleg serbi, Aleksandar Vucic, el president del govern espanyol ha mantingut el 'no' a la independència de Kosovo. "Donem suport a Sèrbia en el que té a veure amb Kosovo", ha assegurat, alhora que ha dit que "cal respectar la integritat territorial de les nacions i que cal respectar el dret internacional". De fet, ha afirmat que Espanya i Sèrbia estan unides pel "convenciment de garantir el respecte del dret internacional i la integritat sobirana dels Estats, la integritat territorial dels Estats". Recordem que Belgrad fa costat a Moscou en la invasió russa d'Ucraïna.

Les reaccions a les polèmiques declaracions de Sánchez han arribat aviat. Carles Puigdemont ha assenyalat que "això és antieuropeisme", ja que "es desmarca d'Alemanya, Àustria, Canadà, França, Estats Units, Itàlia, Japó, Regne Unit...". En poques paraules: "Espanya comparteix la mateixa posició que (Vladímir) Putin i Xi Jinping", mentre s'allunya de la comunitat internacional. De fet, entre els països de l'OTAN, l'estat espanyol tan sols troba complicitats amb Eslovàquia i Romania respecte d'aquesta qüestió.

Abans del viatge que el president espanyol ha realitzat aquest divendres, fonts governamentals ja havien assenyalat a Europa Press que la posició respecte del país balcànic segueix sent la mateixa: Espanya no reconeix Kosovo, que es va independitzar de Sèrbia l'any 2008. Tanmateix, les mateixes fonts insisteixen en la voluntat de ser constructius i en positiu, alhora que subratllen que el diàleg entre Belgrad i Pristina és l'única via per resoldre el problema. En aquest sentit, Sánchez ha dit que el seu govern "apel·larà sempre al diàleg entre les parts per resoldre les diferències".

En un altre ordre de coses, el cap de l'executiu estatal ha traslladat el seu suport a Vucic per l'adhesió de Sèrbia a la Unió Europea. És veritat que ha demanat que acceleri les reformes per integrar-se al bloc comunitari, alhora que ha llançat un missatge per subratllar la proximitat amb la regió: "Sou part d'Europa". "Sempre trobareu en Espanya un aliat. Ara és el moment d'accelerar les reformes i comprometre's amb la UE i el que representa", ha afegit. Cal esmentar que Sánchez ha començat aquest divendres una gira pels Balcans Occidentals per reforçar les relacions bilaterals, de manera que també viatjarà a Sarajevo i Mostar (Bòsnia i Hercegovina), Podgorica (Montenegro), Skopje (Macedònia del Nord) i Tirana (Albània).

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el seu homòleg serbi, Aleksandar Vucic, aquest divendres a Belgrad / Efe