Tensa conversa entre Xi Jinping i Joe Biden per Taiwan. Els dos dirigents han mantingut aquest dijous una trucada telefònica en la qual el president de la Xina exigit al seu homòleg dels Estats Units que "acati el principi d'una sola Xina" que imposa com a base dels seus vincles amb qualsevol país, segons ha informat l'executiu xinès en un comunicat. Aquest principi fa referència al fet que Washington només ha de reconèixer el govern amb seu a Pequín, cosa que ensorra les pretensions independentistes de l'illa taiwanesa. És a dir, és una posició política segons la qual existeix un sol estat nació en el món amb el nom de la Xina, motiu pel qual s'entén que la Xina continental, Hong Kong, Macau i Taiwan són tots part d'aquesta única entitat nacional. 

La trucada telefònica s'ha produït en mig d'un nou augment de les tensions al voltant de Taiwan, arran d'un possible viatge de la presidenta de la Cambra de Representants nord-americana, la demòcrata Nancy Pelosi. En cas de produir-se, seria el primer viatge d'un alt càrrec nord-americà en 25 anys des de la visita l'any 1997 del republicà Newt Gingrich. A més, Biden va avisar al maig sobre la possibilitat d'una intervenció dels EUA si la Xina envaïa Taiwan. Aquests comentaris van trencar amb la política "d'ambigüitat estratègica" que els nord-americans han mantingut cap a l'illa. Cal reconèixer que l'actual Casa Blanca ha reiterat sovint el seu respecte cap al principi d'una sola Xina, que va fer que fa gairebé mig segle Washington trenqués els vincles diplomàtics amb Taipei i els establís amb Pequín. A canvi, els EUA van signar l'Acta de Relacions de Taiwan (1979): un acord que compromet el país amb la defensa de l'illa, tot i que no deixa clar si la potència intervindria en cas d'atac xinès.

La cinquena trucada des del gener del 2021

Llavors, Biden ha comunicat a Xi que la política dels EUA "no ha canviat" i que el seu govern s'oposa "enèrgicament" a qualsevol esforç unilateral per canviar l'statu quo. "Sobre Taiwan, el president Biden ha subratllat que la política dels EUA no ha canviat i que els EUA s'oposen enèrgicament a esforços unilaterals per canviar l'statu quo o soscavar la pau i l'estabilitat a l'estret de Taiwan (que separa la Xina continental de l'illa)", ha indicat aquest dijous la Casa Blanca en un comunicat.

El comunicat apunta que la tensa conversa ha durat més de dues hores, que han servit perquè Biden i Xi parlessin "d'una varietat de temes importants de la relació bilateral i altres temes regionals i globals". Ambdós dirigents han demanat als seus equips que facin un seguiment de la trucada telefònica, particularment per combatre el canvi climàtic i salvaguardar la seguretat en temes de salut. Els Estats Units havien titllat la trucada d'oportunitat per mantenir oberta la comunicació amb la Xina, el seu gran competidor per l'hegemonia mundial. La conversa forma part dels esforços de la Casa Blanca per "mantenir i aprofundir" les vies de comunicació amb el govern xinès i gestionar "responsablement" les diferències que els separen, així com per "treballar junts" en àrees d'interès comú. És el cinquè intercanvi telefònic d'ambdós líders des que Biden va arribar al poder el gener del 2021.