L'hemeroteca del Twitter sempre amaga una infinitat de sorpreses de les quals ningú s'escapa. Una de les darreres és un tuit que l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va publicar el 14 de maig del 2018 en suport al raper Valtònyc. Sánchez, que llavors era líder del PSOE, va donar el seu suport en un moment en què el partit estava a l'oposició perquè governava el PP de Mariano Rajoy i pocs dies abans que el raper hagués d'ingressar a presó, ja que s'havia fixat la data pel 24 de maig.

"El mal gust no pot estar castigat amb la presó. La llibertat en l'expressió artística és un dret que també ens empara col·lectivament", va indicar llavors Sánchez en un tuit que ara s'ha tornat viral en motiu de l'empresonament de Pablo Hasél condemnat a nou mesos de presó per injúries a la corona i a les Forces i Cossos de Seguretat, així com enaltiment del terrorisme.

El raper, que ja havia estat condemnat per delictes similars a dos anys de presó, se li havia suspès la pena, per la qual cosa fins ara s'havia evitat el seu ingrés a un centre penitenciari. No obstant això, arran del segon judici, l'Audiència Nacional ha dictaminat el seu ingrés a presó perquè considera que "persisteix en la seva actitud antisocial".

detenció pablo hasel mossos lleida ACNMoment en el qual Pablo Hasél es detingut a Lleida / ACN

Mal símptoma sobre l'estat de la democràcia

Contrasta l'opinió que tenia llavors Sánchez amb la de l'actual silenci del PSOE davant la detenció de Hasél. En aquella ocasió, el líder de l'oposició va assegurar que el fet que "un raper entri a la presó és molt mal símptoma sobre l'estat de la nostra democràcia". El tuit acabava amb el hashtag #Valtonyc i, cinc dies després d'escriure'l, el raper es va exiliar a Bèlgica on viu des de llavors. 

Si en un primer moment l'Executiu liderat pel PSOE va apostar pel silenci davant la detenció de Hasél, el dijous la vicepresidenta primera Carmen Calvo, va defensar que a Hasél se li està aplicant la legislació vigent. L'endemà, Sánchez, ara president del govern espanyol, va condemnar les manifestacions que han tingut lloc aquests dies per protestar contra la detenció del raper.

Des del partit socialista, a més, s'insisteix que es reformarà el Codi Penal per despenalitzar els delictes de la llibertat d'expressió. De fet, un dels acords de govern que van arribar els socialistes i Unidas Podemos per formar l'Executiu de coalició era retirar l'anomenada llei mordassa que limita en certs punts el dret la llibertat d'expressió, però aquesta qüestió encara no s'ha fet efectiva.

"La democràcia espanyola empara la llibertat de manifestació i d'expressió. Però la democràcia mai empararà la violència. És el contrari a la democràcia. El govern espanyol vol ampliar i millorar la protecció de la llibertat d'expressió sempre des del diàleg i la concòrdia", ha assegurat aquesta setmana Sánchez, que no ha detallat com pensa protegir aquest dret perquè qualsevol ciutadà el pugui exercir lliurement.  

Aquest episodi ha provocat una crisi interna al govern espanyol, ja que Unidas Podemos ha instat a acudir a les manifestacions, així com ha condemnat l'empresonament de Hasél. A més, aquesta formació ha registrat davant del ministeri de Justícia una petició d'indult tant per a Hasél com per a Valtónyc.