El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que no només vol representar a la socialdemocràcia a Espanya sinó també al "liberalisme" que Ciutadans ha deixat "orfe" després de llançar-se "als braços de Vox".

Sánchez envia un missatge a aquests votants. "El que vull dir-los és que jo també aspiro a representar no només la part socialdemòcrata al nostre país, sinó també a aquest corrent liberal que representa tolerància, el respecte a les minories, els drets i les llibertats" que precisament posen "en qüestió formacions amb què està pactant Ciutadans", apunta.

En una entrevista amb Efe, Sánchez assegura que ha parlat amb molts líders liberals europeus que "no entenen l'actitud" del líder de Cs, Albert Rivera, de "pactar amb la ultradreta a Espanya", en al·lusió a Andalusia, on els vots de Vox són necessaris perquè tiri endavant el pacte de govern de PP i Ciutadans.

Contra el PP

El cap de l'executiu espanyol també carrega contra el Partit Popular i considera que amb l'arribada de Pablo Casado s'ha instal·lat la crispació i el discurs de l'odi en aquest partit. Per a Sánchez, quan Casado diu que l'única manera de governar i de desbancar al PSOE serà amb l'entesa entre PP, Cs i Vox està, d'una banda, "renunciant a guanyar eleccions i a representar a un ampli espectre de l'electorat espanyol" mentrestant, per un altre, està "lligant el seu futur polític al de Vox".

"I això és dolent no només per a la dreta espanyola, sinó per al conjunt del sistema polític espanyol", ha advertit.

El PSOE i Andalusia

Després d'assenyalar que el seu govern "representa com cap altre el que defineix a la societat espanyola", que és "tolerant" i que apel·la al respecte, a la convivència, a la igualtat, als drets i a les llibertats", Sánchez torna a insistir que serà vigilant davant de la qual cosa es pugui pactar a Andalusia si afecta la igualtat.

Considera que "en el qüestionament de la llei de violència de gènere per part del PP, Ciutadans i Vox subjeuen moltes coses" i es pregunta si aquesta societat vol "tornar a l'Espanya en blanc i negre" que planteja la dreta.

D'altra banda, Sánchez admet que Catalunya ha estat sempre present en el debat polític a tot Espanya però rebutja la idea que el diàleg amb l'independentisme hagi perjudicat els socialistes a Andalusia. Segons la seva opinió, "hi ha anàlisis que s'equivoquen". "Crec que a Andalusia s'estava tancant un cicle polític i a Espanya s'està obrint un cicle polític i aquest cicle polític qui l'està obrint és el PSOE a nivell estatal", ha dit.

I no es vol aventurar sobre quin ha de ser el futur de Susana Díaz quan la dreta, com és previsible, accedeixi al govern andalús. "El futur del Partit Socialista a Andalusia ho elegiran i el decidiran els militants", assenyala.