Després d'haver anunciat la polèmica reforma de la sedició, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat el seu punt de vista sobre com s'hauria d'haver gestionat el desafiament independentista de 2017. Sobre aquest punt, en una entrevista a La Vanguardia, ha afirmat que "hauríem d'haver aplicat abans l'article 155". En aquesta línia, Sánchez ha comentat que "un dels principals errors que va cometre el PP és deixar en mans de la justícia, exclusivament, la resposta a aquesta crisi constitucional”.

Així doncs, per a Pedro Sánchez s'hauria d'haver intervingut abans "una situació que clarament havia descarrilat amb l'aprovació de les lleis de desconnexió del 6 i 7 de setembre de 2017". 

Sánchez defensa la reforma de la sedició

Pel que fa a la decisió de Pedro Sánchez de reformar la sedició, ell mateix ha explicat que "és un compromís d'investidura". "Sempre he dit que estàvem decidits a homologar aquest delicte amb les principals democràcies europees. Les darreres setmanes, hem conegut que diferents grups polítics eren favorables, i per això ho hem plantejat", ha indicat. I ha assenyalat que "és un pas per la concòrdia a Catalunya. Una de les meves satisfaccions més grans com a president és veure que avui a Catalunya preval la convivència i no la confrontació.

També ha assegurat que amb la reforma de la sedició no es facilita que Marta Rovira o Oriol Junqueras es tornin a presentar a les eleccions. Segons Sánchez, el delicte de sedició no concordava amb les actuals democràcies europees. Sobre la situació dels exiliats amb la reforma de la sedició, Sánchez ha fet referència al cas del president a l'exili, Carles Puigdemont. Sobre ell, ha afirmat que està convençut que compareixerà davant la justícia espanyola. "Haurà de rendir comptes davant els delictes que es van cometre l'any 2017", ha assegurat.

Sánchez alerta de l'arribada d'un govern reaccionari a Espanya

El president espanyol també ha advertit que "existeix una amenaça real d'un canvi de govern cap a posicions més reaccionàries, liderades pel PP i la ultradreta". És per això que Sánchez ha reclamat la unió de les forces progressistes. "És de sentit comú que, més enllà de les estratègies de cada partit, els progressistes sapiguem que hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen, per molt personals o polítiques que siguin", ha afirmat.

Pedro Sánchez també ha aprofitat l'avinentesa per posar en valor la feina feta pel govern de coalició espanyol. En aquest sentit, ha expressat que "la feina del govern de coalició i el full de serveis que presentarem conjuntament el 2023 haurà valgut la pena i val la pena seguir amb quatre anys més de polítiques i avenços progressistes".

Sánchez torna a culpar les màfies de la tragèdia de Melilla

Sobre la tragèdia ocorreguda a la tanca de Melilla, en què van morir diversos immigrants que intentaven entrar a l'estat espanyol, el president espanyol ha afirmat que "ens solidaritzem amb els familiars de les víctimes" i que hi haurà "màxima transparència i col·laboració en la investigació dels fets". Alhora, però, ha assegurat que "hem de responsabilitzar de tot aquest drama les màfies que trafiquen amb éssers humans".

A més, ha recordat que, durant els fets de la tanca de Melilla, 51 guàrdies civils van ser ferits. I ho ha reblat, tot apuntant que "Espanya és un país solidari que coopera amb els països d'origen i de trànsit, però també és deure d'aquest govern protegir les fronteres de qualsevol atac violent". Amb tot, Sánchez ha informat que s'ha enviat una missió del Congrés per investigar el fets.