Hamàs s'ha mostrat indignat amb la decisió del fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI), que ha sol·licitat ordres de detenció contra els líders de la formació islamista i dirigents, ja que considera que així el Tribunal de la Haia "compara víctima i botxí". "Condemnem enèrgicament els intents del fiscal de la Cort Penal Internacional de comparar la víctima amb el botxí emetent ordres d'arrest contra diversos líders de la resistència palestina, sense base legal", ha indicat Hamàs en un comunicat. Segons la formació islamista, que governa la Franja de Gaza des del 2007, la decisió de la CPI viola "tractats i resolucions internacionals que van atorgar al poble palestí i altres pobles del món sota ocupació el dret a resistir l'ocupació en qualsevol forma, inclosa la resistència armada", com especifica l'article 51 de la Carta de les Nacions Unides.

El fiscal de la CPI, Karim Khan, ha ordenat l'arrest de Yahya Sinwar, cap de Hamàs a Gaza; Mohamed Deif, comandant en cap de les Brigades al Qasam, ala militar del grup islamista, així com Ismail Haniyeh, cap del buró polític de Hamàs, autoexiliat a Qatar. Per altra banda, ha demanat la detenció del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, i el ministre de Defensa, Yoav Gallant. Hamàs ha celebrat aquestes dues últimes ordres de detenció, però ha retret que arriben "set mesos tard". El grup islamista considera que Khan hauria d'haver presentat la sol·licitud contra "tots els funcionaris de la cúpula de l'ocupació que van donar les ordres", contra "els soldats que van participar en la comissió de crims" i contra "tots aquells que ordenessin, instiguessin, cometessin, recolzessin o fracassaren a l'hora d'adoptar mesures per evitar aquests crims". 

Els palestins morts a la Franja de Gaza superen els 35.500

Set mesos i mig després de l'inici de l'ofensiva d'Israel a la Franja de Gaza en resposta a l'atemptat perpetrat per Hamàs contra milers d'israelians, el Ministeri de Sanitat palestí, controlat pel grup islamista, ha elevat a més de 35.500 el nombre de palestins morts. "El balanç de l'agressió ha augmentat a 35.562 màrtirs i 79.652 ferits", ha explicat en un comunicat, en el que ha subratllat que en les últimes 24 hores s'han produït 106 morts i 176 ferits en una desena d'atacs. D'altra banda, ha assenyalat que "un nombre indeterminat de víctimes continua sota les runes i a les carreteres", sense que s'hagin pogut recuperar els cossos.

A més, l'agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA), ha anunciat aquest dilluns que la xifra de palestins desplaçats ha ascendit als 810.000 després que Israel hagi intensificat l'ofensiva contra la ciutat de Rafah, al sud de l'enclavament. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!