El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha transmès aquest dilluns de forma personal a l'ambaixador de l'Argentina a Madrid, Roberto Bosch, “l'exigència" d'una "rectificació pública" per part de Javier Milei per les seves declaracions d’aquest diumenge en les quals va acusar de “corrupta” Begoña Gómez, l’esposa de Pedro Sánchez. El cas és que la resposta de l'Argentina ha estat ara instar Pedro Sánchez a ser ell qui demani disculpes a Javier Milei. Albares ha pres la decisió aquest dilluns de convocar a la seu del Ministeri l'ambaixador argentí i, segons informen fonts del govern espanyol, en la conversa ha reiterat la petició d'aquesta rectificació pública. Tot i això, aquestes mateixes fonts asseguren que la trobada entre tots dos —que ha durat només uns vint minuts— s’ha emmarcat en el “respecte” i la “cortesia diplomàtica”.

No obstant això, el portaveu del govern argentí, Manuel Adorni, ha negat l’existència de cap conflicte diplomàtic entre ambdós països. “És un tema que no ha d’afectar les relacions entre els pobles; no hi ha cap problema”, ha manifestat en una compareixença de premsa. I també ha afirmat: "Nosaltres no ens posarem en comunicació amb el president espanyol i demanem que el president espanyol es comuniqui i demani les disculpes pel cas públicament". Sembla a hores d'ara inviables unes disculpes per part de Milei. Quan aquest dilluns ha tornat a trepitjar territori argentí, ha publicat al seu compte de Twitter: "Volvió el león, surfeando sobre una ola de lágrimas socialistas".

Aquest dilluns al matí, Albares ha informat de la seva intenció de reunir-se amb Roberto Bosch. I ha avisat que, en cas de no produir-se la disculpa per part del president argentí, el govern espanyol podria dur a terme mesures addicionals. Però el cas és que Javier Milei no dona el seu braç a tòrcer. "Respecte a les cridaneres i impulsives amenaces del ministre d'Afers Exteriors, no entenem el motiu del seu ressentiment; el president argentí no va referir-se a ningú en particular; crida l'atenció que es posin en tensió les relacions de dos països històricament agermanats per una decisió poc meditada; esperem que superades les eleccions europees puguem reconduir les relacions", apuntava Manuel Adorni.

El xoc diplomàtic entre Espanya i l’Argentina d’aquest cap de setmana ha arribat setmanes després que es produís un altre conflicte de la mateixa naturalesa entre ambdós executius. Qui va encendre llavors la metxa va ser el ministre Óscar Puente, que va fer broma amb el mandatari sud-americà acusant-lo de drogar-se. El màxim responsable del departament espanyol de Transports va acabar admetent “l’error”, després que el govern de Buenos Aires denunciés les paraules de Puente.

Aquest dilluns, Pedro Sánchez ha respost a Javier Milei que “entre governs, l’afecte és lliure, però el respecte és irrenunciable”. 24 hores després que el seu homòleg argentí participés en un acte de Vox, el líder socialista ha alertat del “risc que representa la internacional ultradretana” i, en plena precampanya per les eleccions europees, ha redirigit l'ofensiva contra el PP.

"Defensar les institucions espanyoles de les difamacions que puguin fer altres mandataris no entén de ‘peròs’; més enllà de la ideologia hi ha l’educació i el patriotisme”, ha asseverat. També ha acusat Santiago Abascal de fer una “apel·lació directa a la violència política” quan aquest cap de setmana va dir que al PSOE se l’hauria d’expulsar de la Moncloa “a puntades de peu i garrotades”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!