Javier Milei ha servit en safata a Pedro Sánchez els ingredients necessaris per arrencar la precampanya de les eleccions europees amb el mateix marc discursiu que en la campanya del 23-J, les eleccions generals que li van permetre mantenir-se a la Moncloa: un plebiscit contra l’extrema dreta. El president argentí va titllar de “corrupta” Begoña Gómez i això ha provocat que el govern espanyol engegui tota la gesticulació diplomàtica al seu abast per denunciar el perill de l’arribada al poder de les formacions ultres. El mateix diumenge, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, compareixia des de la Moncloa per anunciar que cridaria a consultes l’ambaixadora espanyola a l’Argentina; i aquest dilluns ha elevat la intensitat del xoc convocant a la seu del Ministeri l’ambaixador de l’Argentina a Espanya i amenaçant de trencar les relacions entre ambdós països. Mentrestant, el PP intenta no ensopegar dos cops amb la mateixa pedra que el 23-J li va barrar l’entrada a la Moncloa: rectifica aquest dilluns el seu discurs respecte d’aquest diumenge lamentant les declaracions de Javier Milei i alhora denunciant la sobreactuació per part del PSOE. Aquest mateix dilluns, Pedro Sánchez ha exigit "patriotisme" al PP perquè "defensar les institucions espanyoles de les difamacions no entén de 'peròs'". 

 

El PSOE, sabedor que l’assenyalament als perills de l’extrema dreta van mantenir-lo a la Moncloa fa ara gairebé un any, ja ha començat a articular el seu discurs en aquesta direcció des de fa setmanes. Fa pràcticament un mes, Pedro Sánchez publicava una carta al seu compte de Twitter dient que necessitava cinc dies de “reflexió” després de sentir-se víctima —segons el seu discurs— del “fang en el qual la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política”. També el president del govern espanyol titllava la setmana passada de “trobada d’ultradretans” l’acte que Vox ha celebrat aquest passat cap de setmana a Madrid amb personalitats mundials d’aquest espai. També hi va participar, per exemple, la francesa Marine Le Pen; i la italiana Giorgia Meloni i l’hongarès Viktor Orbán ho van fer de forma telemàtica. El president espanyol denunciava en un esmorzar informatiu que molts drets assolits per la ciutadania en les darreres dècades que “semblaven irreversibles estan retrocedint” per culpa d’aquestes formacions.

Aquest mateix dilluns, Pedro Sánchez ha redirigit la contraofensiva cap a Alberto Núñez Feijóo: "Defensar les institucions espanyoles de les difamacions que puguin fer altres mandataris no entén de ‘peròs’; més enllà de la ideologia hi ha l’educació i el patriotisme”, ha asseverat. També ha acusat Santiago Abascal de fer una “apel·lació directa a la violència política” quan aquest cap de setmana va dir que al PSOE se l’hauria d’expulsar de la Moncloa “a puntades de peu i garrotades”.

Minuts abans, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha acusat PP i Vox de "convertir Madrid en l'epicentre de la internacional de la ultradreta". "Deslegitimen el govern d'Espanya", ha lamentat, a banda d'exigir al PP una condemna més clara a les paraules de Javier Milei. Ha denunciat que el partit d'Alberto Núñez Feijóo és "soci de la ultradreta" en múltiples governs a l'Estat. "Assistim amb preocupació a l'auge de l'extrema dreta, que ha escollit Espanya com a epicentre", ha afegit. 

En aquestes eleccions europees que se celebraran el 9 de juny, el PSOE pretén redirigir el seu discurs contrari a les polítiques reaccionàries a través de l’ecologisme, el camp d’expertesa de la candidata: la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica des de l’any 2018. Els socialistes afirmaven, quan van fer pública la decisió de col·locar Teresa Ribera al capdavant de la llista europea, que la vicepresidenta “continuarà frenant les temptacions ‘retardistes’ o el rebuig de l’agenda verda per part de la dreta, defensant la màxima ambició i la justícia social en les polítiques climàtiques i el desenvolupament d’energies renovables com a motors de l’èxit de la Unió Europea”.

 

De les acusacions de drogar-se a les de corrupció: el xoc institucional entre Espanya i l’Argentina

El xoc diplomàtic entre Espanya i l’Argentina d’aquest cap de setmana ha arribat setmanes després que es produís un altre conflicte de la mateixa naturalesa entre ambdós executius. Qui va encendre llavors la metxa va ser el ministre Óscar Puente, que va fer broma amb el mandatari sud-americà acusant-lo de drogar-se. El màxim responsable del departament espanyol de Transports va acabar admetent “l’error”, després que el govern de Buenos Aires denunciés les paraules de Puente.

El PP pren distància de Vox: critica Milei i alhora denuncia la sobreactuació del PSOE

Si el PP no és l’actual inquilí de la Moncloa és, probablement, perquè li va passar factura a les urnes del 23-J haver arribat a incomptables pactes amb Vox després de les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M. Aquest diumenge, a través d’un comunicat, els populars es rentaven les mans en aquest nou conflicte diplomàtic: “No participem de l’estratègia del PSOE”. 24 hores més tard, per tal d’evitar ensopegar amb la mateixa pedra que fa un any, els populars acosten posicions amb els socialistes. El popular Esteban González Pons ha criticat la sobreactuació per part dels socialistes perquè l’esposa de Pedro Sánchez “no és un afer d’Estat”, però alhora ha lamentat l’actuació de Javier Milei. "El president de l'Argentina no pot en el seu primer viatge a Espanya venir sense saludar al rei, sense saludar el govern, sense saludar el Parlament, i entrar en un acte polític d'un partit i remoure la política nacional espanyola", ha manifestat.

Abascal, a galop de Milei

Dies després de la incontestable victòria de Javier Milei a l’Argentina, fonts de la capitania de Vox reconeixien que comencen a fer tard en la gesta d’aconseguir arribar en algun moment al poder: a Europa ja han aparegut líders ultres com Viktor Orbán o Giorgia Meloni, amb Marine Le Pen com la principal alternativa a durant els darrers anys a França, així com personatges internacionals com Donald Trump, Jair Bolsonaro o el nou president argentí. Consideraven que una de les maneres de somiar a fer un sorpasso al PP seria endurir encara més el seu discurs; en una línia similar a la del nou president argentí.

Per això des de Vox se senten beneficiats amb el xoc diplomàtic que ha esclatat aquest cap de setmana. Aquest dilluns al matí, la portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, abraçava les declaracions de Milei i també donava per fet que Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez, era protagonista d'una trama de corrupció. Mentrestant, Milei no ha abaixat el to i en les darreres hores no fa res més que repiular al seu compte de Twitter mems per burlar-se del president del govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!