Catalunya és com un embut que succiona l'aire fred d'una DANA al nord de la Península i les tempestes d'última hora han estat molt violentes a les comarques de Lleida i Tarragona. S'han vist aiguats i pedregades com feia temps que no veiem i amb espectacle pirotècnic. Dilluns i els pròxims dies serà el torn de les comarques de Barcelona i Girona, molta aigua pels embassaments de les conques internes i creuarem els dits perquè les tempestes no facin mal! Després d'un març i abril plujosos, aquest any tenim una primavera com les d'abans amb un maig tempestuós. Per si no teníem suficient amb els fenòmens meteorològics, l'astronomia també s'ha sumat a la festa amb aurores boreals i ara també amb un bòlid semblant a un meteorit. En parlem de tot plegat al següent vídeo:

 

 

 

Tempestes de tarda

La previsió del temps anuncia una reactivació de la inestabilitat per l'aproximació d'una DANA. Calma tensa dilluns al matí amb cel variable i algunes clarianes que escalfaran una mica el territori i donaran combustible a les posteriors nuvolades. A partir de mig matí i el migdia es formaran ruixats com bolets entre l'interior i el Pirineu, sobretot de Lleida. De moment les precipitacions seran disperses i localitzades en espera de la tarda, quan s'organitzarà una tongada de tempestes intenses entre les comarques de Barcelona i Girona. Tarda complicada al prelitoral de Barcelona i Girona amb possibles calamarsades, aiguats locals i ventades. Algun xàfec també podria arribar a la costa, però el gruix de precipitacions afectarà sobretot del prelitoral cap a l'interior. Vent feble de component marítim per injectar humitat als castells de núvols i temperatura sense canvis destacables. Ambient primaveral.

Fins quan s'allargaran les tempestes?

La inestabilitat sembla que anirà de baixada el cap de setmana del 25 i 26 de maig, però encara no ens atrevim a donar una data de caducitat fixa perquè l'atmosfera està molt remoguda i canviant. Dimarts es repetiran els xàfecs i tempestes de tarda a les comarques de Girona, el Pirineu i les Terres de l'Ebre, localment amb calamarsa o pedra. Dimecres sembla que podria haver-hi un repunt dels ruixats i tempestes i tornarien a afectar moltes comarques, menys probables a Ponent i la vall de l'Ebre. Dijous es mantindrà el temps inestable amb més tempestes a la Catalunya humida, és a dir, meitat nord i est. Divendres no farà net del tot, però ja es notarà una rebaixa de les precipitacions que seran menys extenses i freqüents i s'acabaran restringint en punts de muntanya, Girona i el nord-est. Dissabte podria millorar el temps i la temperatura pujaria moderadament després d'uns dies molt suaus. 


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.