El PDeCAT vol posar llum i taquígrafs sobre el pressupost de la monarquia espanyola durant els últims anys. Per aquest motiu, aquest dijous plantejarà a la Comissió Mixta del Tribunal de Comptes del Congrés dels Diputats una iniciativa perquè aquest òrgan fiscalitzi l'activitat de la Casa Reial "com a mínim durant l'última dècada", amb el focus en els tripijocs de Joan Carles I. Una iniciativa similar a la registrada fa un any per ERC i EH Bildu, i que va quedar, com era previsible, en paper mullat.

En roda de premsa des de la cambra baixa espanyola, el seu portaveu Ferran Bel ha assegurat que, si bé el Tribunal Constitucional ha establert que el cap de l'Estat pot distribuir el seu pressupost lliurement, això no vol dir que ho pugui fer "il·legalment". Bel ha subratllat que les notícies sobre Joan Carles I "deixen clar que en el marc global de l'activitat de la Casa Reial hi ha hagut moltes irregularitats i també regularitzacions fiscals", i per això caldria investigar si hi ha hagut malversació de fons públics durant el seu regnat.

Per tot això, el diputat del PDeCAT ha reclamat el suport de la resta de grups parlamentaris, assegurant que "aquest no és un tema en contra de la Corona, sinó a favor de la transparència".

Per altra banda, el portaveu del PDeCAT també ha anunciat una iniciativa perquè el govern central retorni a la Generalitat els entre 700 i 750 milions d'euros pendents de la liquidació de l'IVA del desembre del 2017. En aquest sentit, ha recordat la sentència recent del Tribunal Suprem que obliga el govern espanyol a abonar aquesta recaptació a Castella i Lleó.

Iniciativa d'ERC i EH Bildu fa un any

Ara fa un any, l'abril del 2020, els grups d'ERC i EH Bildu van registrar una iniciativa molt similar al Senat, que va naufragar. Concretament, les dues formacions van registrar una proposició de llei al Senat “perquè la Casa Reial sigui objecte de fiscalització per part del Tribunal de Comptes”. Sostenien llavors que “el Parlament espanyol ha d’eliminar l’opacitat que envolta els pressupostos de la família i la Casa Reial de manera que la ciutadania no tingui cap mena de dubte sobre la gestió responsable i ètica dels diners públics”.

En aquesta línia, proposaven una reforma de la llei orgànica del Tribunal de Comptes perquè l’organisme faci una “fiscalització externa, permanent i consuntiva de l’activitat econòmica-financera de la Casa Reial”.